Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 01:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/07/12/legendariska-fotografen-beata-bergstrom-staller-ut-i-skebobruk/

Epsteins Stockholm

Legendariska fotografen Beata Bergström ställer ut i Skebobruk

Legendariska teaterfotografen Beata Bergström, 94, ställer ut i Skebobruk med vernissage på fredag. Foto: Bengt Björkbom

 Den här avspända bilden på Anders Ek, Ingmar Bergman och Erland Josephson tog Beata Bergström 1966 på Dramaten ...

... och den här på Jan-Olof Strandberg och Ernst-Hugo Järegård i Samuels Becketts I väntan på Godot tog hon samma år också den på Dramaten.

Beata Bergström var den första fotografen som publicerades i Nordisk Rotogravyrs klassiska Foto Expo-bok-serie som gavs ut i mitten på 1960-talet. I samma serie publicerades bland andra Christer Strömholms eftersökta och i dag hutlöst dyra Till minnet av mig själv. Bilden föreställer Georg Rydeberg i Lars Forssells Galenpannan från 1964.

Bibi Andersson i Arthur Millers Efter Syndafallet på Dramaten 1964. Bilden är hämtad ur boken.

Fotointresserad, teatervän och gillar Roslagen?

Då rekommenderar jag en utflykt till Skebobruk och gamla hotellet där, nu på fredag 15 juli mellan klockan 17 och 20. Då är det dubbelvernissage på två fotoutställningar med teatern som tema.

Bilderna är tagna av Carl Bengtsson, porträtt- och modefotografen, och Beata Bergström, legendarisk teaterfotograf som förnyade genren på femtiotalet när hon fotograferade ”live”-scener istället för de då brukliga uppställda och arrangerade teaterbilderna.

Jag hade hoppats att få träffa Beata Bergström på vernissagen men hon avstår berättar hon i telefon från Järna där hon bor. Det är ju också en ganska lång resa mellan Järna och Skebobruk och hon fyller 95 år om en månad, fortfarande dock aktiv. Jag får nöja mig med att njuta av hennes bilder från scenen med hela den svenska skådespelareliten.

Gamla hotellet i Skebobruk har sin egen speciella teaterkoppling. Det byggdes 1898 av Knut Michaelson (1841-1915), brukspatron och dramatisk författare, sedermera chef på ”nya” Dramaten vid Nybroplan 1908. I nutid har det gamla hotellet ägts av skådespelaren Keve Hjelm (1922-2004).