Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-17 13:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/07/16/fotovernissagen-i-skebobruk-foljs-av-workshop-med-asylsokande/

Epsteins Stockholm

Fotovernissagen i Skebobruk följs av workshop med asylsökande

Lena Nyman och Ernst-Hugo Järegård (som Strindberg) i Tribadernas natt av Per Olov Enquist 1975 fotograferade av Beata Bergström och Shanti Roney (också han som Strindberg - mycket porträttlik - i samma pjäs) 2012 och Helena Bergström i Kameliadamen 2014 fotograferads Av Carl Bengtsson var några av bilderna  som ...

... curatorn Patricio Salinas Agurto (längst till höger) presenterade ...

... när det nybyggda kulturhuset Gamla Hotellet i Skebobruk invigdes på fredagskvällen.

Fler bilder från vernissagen: Margaretha Krook och Jan Malmsjö i Modern på Dramaten 1971 ...

... och en ung Allan Edwall i Escorial på Dramaten 1954 och Max von Sydow i Efter Syndafallet 1964 fotograferade av Beata Bergström ...

... och Leif Andrée fotograferad av Carl Bengtsson. 

Det nya ”kulturhuset” Gamla Hotellet som Ola Hjelm låtit bygga intill Gamla hotellet i Skebobruk i Roslagen invigdes på fredagen då en välbesökt vernissage med skådespelarbilder (en slags hyllning till Olas far skådespelaren Keve Hjelm 1922-2004)  tagna av fotograferna Beata Bergström och Carl Bengtsson ägde rum.

I det nya ”kulturhuset” är det tänkt att konstarterna ska mötas under sommarhalvåret i Skebobruk som då har runt tvåtusen invånare (lika många som under gjuteriets glansperiod) mot tiondelen på vintrarna, berättar Ola Hjelm.

Den 28 juli kommer till exempel Kullehusteatern (med Anne och Linda Kulle) på besök och spelar August Strindbergs Fröken Julie i egen tolkning.

Curatorn Patricio Salinas Agurto planerar flera spännande utställningar, bland annat en med kvinnliga internationella fotografer.

-Utöver utställningsverksamheten kommer vi att arbeta nära befolkningen i Skebobruk och Roslagen. Därför startar vi strax efter utställningsperioden en workshop om visuellt berättande där deltagarna är asylsökande som finns på flyktingförläggningen i Skebobruk Herrgård. Det är en sätt att integrera dessa personer i det svenska samhället.

-Vi har även planer framöver att öppna residenset för inbjudan av svenska och internationella konstnärer. Vi ser fram emot att dessa konstnärer arbetar direkt med befolkningen i samhället. Detta är vår huvudsakliga policy på Gamla Hotellet, berättar Partricio Salinas Agurto.

Låter onekligen lovvärt och spännande. Det är bara att önska det ambitiösa projektet all framgång.

Läs även: Legendariska fotografen Beata Bergström ställer ut i Skebobruk