Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 07:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/07/18/jan-ma-han-leva-trubaduren-hyllad-i-kungsan-pa-sin-65-arsdag/

Epsteins Stockholm

"Jan, må han leva" - Trubaduren hyllad i Kungsan på sin 65-årsdag

Trubaduren Jan Hammarlund (längst till vänster) spontanhyllades på sin 65-årsdag under Visfestivalen i Kungsträdgården ...

... av trubadurkollegan Rick Titrö som från scenen ledde "Jan må han leva"-sången som han sjöng tillsammans med publiken ...

... och för vilken Jan Hammarlund tackade på detta vis.

Trubauren Rick Titrö fick mitt under sitt framträdande på Visfestvalen i Kungsträdgården på söndagen syn på kollegan Jan Hammarlund bland åhörarna på dennes 65-årsdag. Rick Titrö uppmanade publiken att sjunga med i ”Jan må han leva” vilket den gjorde varpå Rick Titrö utbringade ett trefaldigt leve för den välkände trubaduren som dock ingalunda går i pension i och med sin 65-årsdag. Redan nästa söndag uppträder han i evenemanget Visor för fred i Vintervikens trädgård.

En mängd trubadurer uppträdde i denna den 17:e visfestivalen i Kungsträdgården som arrangerades av YTF, yrkestrubadurernas förening, med dess ordförande Pierre Ström och Lolita Roy som presentatörer av artisterna.

Presentatörerna av artisterna Pierre Ström och Lolita Ray.

Solbergasonen och årets Olrogstipendiat Billey Shamrock sjöng Opp och hoppa Tor och andra visor av Peder Olrog och också en egen komposition med självbiografisk bakgrund om födelseorten mellan Telefonplans tunnelbanestation occh Älvsjö järnvägsstation.

Lena Lövdahl tolkade mästerligt Bellman, bland andra sånger Fredmans epistel n:o 45 om bråket på krogen Rostock på Västerlånggatan 45 nån gång på 1770-talet där Mollberg råkat illa ut och blivit blåslagen av de övriga gästerna efter att enligt dem otillbörligen lagt sig i storpolitiken genom att sjunga om Polens affärer efter landets delning. ”Tjänare Mollberg hur är det fatt?”

Axel Sondén från Göteborg tyckte det var stort att stå på samma scen som sin (tillika mammans) idol Pierre Ström. Han kände det som stod han på Nya Ullevi med de enorma högtalarna som han tyckte på Kungsträdgårdens scen. Han sjöng bland annat om en utbytesstudents från Botswanas syn på Sverige ”ni har ingen malaria och tbc, ändå stönar och klagar ni” ”jag har lärt mig att man ska vara artig i umgänget även mot dem man snackar skit om” osv.

Heidi Baier sjöng Dan Andersson med inlevelse så att håren reste sig på armarna (mina). ”Jag vill inte gräva jorden, jag vill inte hugga ved, jag vill drömma under häggarna till solen hon gått ned.”

Gitte Pålsson sjöng visor på svenska och spanska av den bolivianska poeten Matilde Casazola ”Hon har samma ställning i Bolivia som Evert Taube har i Sverige”, berättade Gitte Pålsson som också framförde sin egen Havet.

Publiken.