Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-25 09:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/07/31/vandringen-till-botvidskallan/

Epsteins Stockholm

Vandringen till Botvidskällan

Årets Botvidsvandring från Salems kyrka ...

... till Sankt Botvids källa ...

... samlade ett femtiotal personer som fick se "ett mirakel" ...

... när den misstrogne "Johannes" (spelad av Claes Redler) överbevisades av sin troende matmor (spelad av Agneta Widén) om den heliga källans undergörande kraft.

Besöket vid källan avslutades med unison sång av psalmen 246: "Här en källa rinner, säll den henne finner!"

Den helige Botvid, missionären som skulle kristna hedningarna i Sörmlamd, blev enligt legenden mördad 1120 med ett yxhugg av en slav som han hade friköpt. Han begravdes i Salems kyrka. Nio år senare lät hans bror bygga Botkyrka kyrka och den helige Botvids kvarlevor flyttades till den nya kyrkan.

På väg till den nya kyrkan ställde bärarna ned kistan på marken (kanske för att vila) och en källa med friskt vatten sprang fram ur jorden, S:t Botvids källa, som finns kvar än i dag. (Obs, detta enligt legenden. Många liknande legender finns om andra helgon).

Varje år sedan 1993, den sista söndagen i juli, ordnar hembygdsföreningen och Salems kyrka den drygt en kilometer långa så kallade Botvidsvandringen från kyrkan till källan som ligger söderut en bit in i skogen mellan den gamla vägen och Bornsjön. I år deltog ett femtiotal personer.