Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-23 08:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/08/05/den-ratta-kollostamningen-finns-inte-bara-pa-barnens-o/

Epsteins Stockholm

Den rätta kollostämningen finns inte bara på Barnens Ö ...

Den sköna kollostämningen hittar man inte bara på Barnens Ö. Den finns till exempel också bland Stockholmsbarnen och personalen på på Synholmens kollo i Östergötland.

Lite skojiga ramsor före maten.

Hemgräddade pannkakor till frukost.

Diskning efter frukosten.

Koncentrerad biljardstöt.

Kortspel på sängen.

Badtajm och skoj på "Ufot".

Högläsning ur serietidning med intresserade lyssnare.

Lite pianoklink.

Disko på kvällen.

Inkast.

På väg i båten till hajkön.

Flaskpostmeddelanden under utformning.

Trötta ledare i köket planerar nästa dag efter en intensiv kollodag (Eric Flyxe i gröna tröjan).

Kollo finns inte bara på Barnens Ö vilket jag nästan trodde tills igår då jag besökte Synsholmens kollo i Sankta Annas Skärgård ett par mil från Söderköping där ett ett fyrtiotal Stockholmsbarn och sjutton ledare tillbringar helt underbara fjortondagarsperioder.

Kollo är ju inte bara sol och bad och frisk luft. Kollo är gemenskap. Kollo är den där förtroliga, avspända och ömsesidigt respektfulla stämnningen mellan de vuxna och barnen, ja mellan alla som umgås dygnet runt i en intensiv gemenskap.

Efter decennier av somrar på Barnens Ö känner jag igen den där ”rätta” kollostämningen när jag möter den. Det var just vad jag gjorde under ett par intensiva dygn på Synsholmen. Just hemkommen känner mig helt euforisk. Kollo lever! Inte bara på Barnns Ö!

När jag kom till Synsholmen mötte mig genast de tolvåriga kollotjejerna Maya och Tuva som kom fram och berättade att de hade gjort i ordning ”Lillstugan” åt mig där jag skulle sova under natten. Tack båda. Det var jättefint. Jag mådde som en prins.

Det var helt fint. Småkillarna hade lovat att komma och busa med mig under natten. Men de avstod. Kanske för att det spöregnade under natten eller så var de för trötta efter en intensiv dag med diverse lekar, utklädning av ledarna och disko på kvällen.

På torsdagen inleddes hajken. Lyckligtvis i soligt väder, regnet hade upphört. Efter att ha forslats ut i tre grupper till tre olika öar satte barnen upp tälten, badade, skickade flaskpost, utforskade hajkön och upptäckte de lättskrämda fåren som skyggt höll sig undan. På kvällen skulle det bli grillning av marschmallows och bananer.

Jag har under åren besökt många kollon. Den där fina kollokänslan finns inte överallt. Vem skapar den? De vuxna har förstås stor betydelse. Särskilt de som brinner för och sätter sin prägel på verksamheten. Föreståndaren på Synsholmen Eric Flyxe (som kallar sig Eric Synis) och har ”Kollo” på sin bils registreringsskylt är helt klart en sådan dedikerad person. Det är tjugotredje sommaren i år som han jobbar på Synsholmen. Bra Eric, fortsätt med det. Och ni andra ledare också.