Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 04:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/08/16/polisen-tog-mig-pa-norrbro-och-forde-bort-mig-till-forhor/

Epsteins STHLM

Polisen grep mig på Norrbro och förde bort mig till förhör

När jag hade fotograferat Zirkus Loko-Motivs bygge ...

... av en jättegroda på Norrbro under kulturfestivalen ...

... och skulle fotografera ett lyft vid det stora kartongbygget blev jag utan förklaring bortsläpad av två civilpoliser till förhör.

Jag stod på Norrbro vid fyratiden på eftermiddagen och skulle just fotografera en massa människor som var på väg att lyfta den stora kartongkonsruktionen för att foga till ytterligare ett lager kartonger i bygget när en man och en kvinna kom fram till mig och visade sina polisbrickor och tog ett stadigt tag om mina armleder.

”Luktar du alkohol”, frågade mig den manliga civilpolisen och stirrade mig i ögonen. Knappast troligt eftersom det var tre dagar sedan jag drack ett glas vin senast.

Jag ska bara ta en bild när de lyfter kartongkonsruktionen”, försökte jag klart chockad. ”Följ med”, kommenderade han och tog min kamera. ”Men varför?” Inget svar.

Jag undrade vad saken gällde. Följ med, fortsatte han och förklarade att de diskret skulle föra mig till en undanskymd plats där de skulle förhöra mig. Folk tittade och undrade vad som stod på. Jag bad att de båda civilpoliserna skulle släppa mina armleder och förklarade att jag skulle följa med dem ändå även om de släppte sina grepp. ”Jag tänker inte springa iväg från min kamera”. Han svarade inte. Inte hon heller. De höll hårt om mina handleder medan jag fördes iväg. Ingen av de två förklarade heller varför de ville förhöra mig.

Väl framme i polistältet intill Molins fontän inom avspärrningen bakom Kungsträdgårdens scen släppte de till sist greppen och sade att jag var misstänkt för ofredande av barn därför att jag fotograferat aktiviteterna på Norrbro. Jag förklarade att jag var journalist sen 45 år tillbaka och bevakade händelser i Stockholm och att jag nu skulle skriva några rader och blogga om barnaktiviteterna på Norrbro särskilt konstnärskollektivet Zirkus Loko-Motivs bygge av en jättegroda med hjälp av intresserade barn och även om den jättelika triumfbågen som byggdes av kartonger. Och jag förklarade att det var tillåtet att fotografera på allmän plats enligt svensk lag. Något de inte kommenterade.

Jag undrade också varför de inte frågat mig först vad jag gjorde på Norrbro och eventuellt bett att få se på legitimation istället för att burdust släpa i väg mig som den grövsta brottsling och fick förklaringen att det berodde på att jag var misstänkt för ett så allvarligt brott som ofredande av barn. Jag häpnade och förklarade att jag aldrig varit med om något liknande i min långa journalistkarriär. Sedan kroppsvisiterades jag ”så att jag inte hade några sprutor eller vassa föremål på mig”.

Sedan fick jag sitta på en kladdig parkbänk i polistältet i tjugo minuter, en halvtimme innan de ringt och kollat alla register och tittat igenom bilderna som fanns i min kamera. När allt var klart fick jag tillbaks mina saker och fick lämna tältet och det avspärrade området. De förklarade att jag inte längre var misstänkt för ofredande av barn. ”Ha det så bra”, sa den kvinnliga civilpolisen när hon släppte ut mig från det avspärrade området. Jag svarade inte.

Småchockad av den kränkande behandlingen gick jag med bultande hjärta hem och satte mig vid datorn för att varna andra för att fotografera barnaktiviteterna på Norrbro. Risken att bli tagen av polisen och bli misstänkt för ett allvarligt brott är överhängande.

Läs även DN-artikeln Fotograferande DN-medarbetare greps av polis