Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-29 06:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/08/26/konsten-vakar-over-hotad-kulturmiljo-under-kringelfestivalen/

Epsteins STHLM

Konsten vakar över hotad kulturmiljö under Kringelfestivalen

"Konsten vakar" heter konstnären Amanda Cardells (hon står vid näsan) installation på Orionkullen i Södertälje. 

Konstnären Amanda Cardell i närbild ...

... och under finjustering av ögat.

Jätteansiktet speglas fönstren på andra sidan Köpmangatan. Det ligger kvar på den exploateringshotade Orionkullen under lördag och söndag medan Södertäljes egen festival, Kringelfestivalen pågår.

”Konsten vakar” kallar konstnären Amanda Cardell sin tillfälliga installation, ett jättestort ansikte med ögon, näsa och en fjorton meter bred mun, allt i form av stora flerfärgade tygsjok utlagda på den branta grässlänten, Orionkullen kallad, nedanför Gamla flickskolan mellan Västra Kanalgatan och Köpmangatan i centrala Södertälje.

-Man kan se det som Bergakungen som vakar över kullen. Kullen som enligt planerna ska försvinna för nybyggda hus med bostadsrätter. Det här är kanske sista året som Orionkullen finns kvar, berättar hon med viss sorg i rösten.

”Bergakungen” är fäst med märlor i marken och ska ligga kvar över helgen under Södertäljes egen kulturfestival, Kringelfestivalen, som inleds på fredagskvällen och avslutas på söndag och bjuder på mängder av underhållning. I morgon kväll (lördag) uppträder bland andra exempelvis Mikael Wiehe, Plura Jonsson, Ebba Forsberg och Danny Saucedo på scenen.

Amanda Cardell plockar ihop sin installation på söndag kväll men återkommer nästa helg då hon tillsammans med sex andra nya medlemmar i 60-årsjubilerande Södertälje konstnärskrets ställer ut i galleri Kretsen i Gamla flickskolan, för övrigt en av Södertäljes äldsta byggnader som uppfördes som serafimerlasarett 1778, blev rådhus och skola för pojkar 1843 och flickskola 1912-1968. Idag är den något av ett kulturhus med bland annat grafikverkstad, utställningshall och teaterverksamhet i lokalerna.