Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Jättemanifestation mot bygget av ett Nobel Center på Blasieholmen

31

En stor manifestation mot det planerade bygget av ett Nobel Center på Blasieholmen …

41

… med ett tusental deltagare …

21

… hölls i Humlegården på fredagen …

11

… med kritiska tal av bland andra ekonomiprofessorn Assar Lindbeck …

51

… och motorn i motståndskampen Björn Tarras-Wahlberg.

Under parollen ”Stoppa Nobelbygget – Rädda Blasieholmen” ordnades en jättemanifestation med säkert tusen deltagare i Humlegården utanför Nobelstiftelsens hus på Sturegatan 14 på fredagen. Datumet var väl valt eftersom Nobelstiftelsen skulle ha styrelsesammanträde vid samma tidpunkt inne i huset på andra sidan gatan.

Ekonomiprofessorn Assar Lindbeck var en av många talare. Han undrade vad som hände egentligen när Nobelmuseet behövde större lokaler, ett behov som resulterat i förslaget att bygga ett jättelikt kontors- och konferenscentrum på Blasieholmen sponsrat med en miljard kronor av två skattebefriade stiftelser (HM och Wallenberg) som ske ge anslag till forskning. Han ifrågasatte om det inte var ett brott mot gällande lagstiftning att stiftelser ger pengar till bygget av ett kontors- och konferenscentrum.

-Nobelstiftelsen bedriver ingen forskning. Det här är en förbluffande historia, sade Assar Lindbeck.

Björn Tarras-Wahlberg som är en av de drivande i motståndet mot Nobel Center på Blasieholmen (innebärande att det gamla tullhuset från 1876 och de gamla sjömagasinen från början av 1900-talet rivs) berättade att Statens fastighetsverk som förvaltar Nationalmuseum säger nej till Nobel Center på Blasieholmen och har överklagat detaljplanen. Också kungen är emot, påpekade han.

Representanter för alla partier i kommunfullmäktige som är emot Nobelbygget (alla utom moderaterna, centern och socialdemokraterna som är för) medverkade också på scenen.

Erik Slottner (kd) citerade motståndsrörelsens slagord gällande Nobelbygget: ”Det är för stort, det är för fult, det är på fel plats”, ord som han (liksom alla närvarande) instämde i.