Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 02:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/01/hjartat-varmdes-nar-jag-motte-geta-iourgu-pa-kungsholmstorgs-dag/

Epsteins STHLM

Hjärtat värmdes när jag mötte Geta Iourgu på Kungsholmstorgs dag

Vad glad jag blev vid det oväntade återseendet på Kungsholmstorgs dag när jag mötte den romska kvinnan Geta Iourgu som sålde importerade sjalar som hon handknutit själv. Numera är hon egenföretagare med F-skattsedel och allt, men ...

.... för knappt två år sedan (i januari 2015) hade hon just lärt sig virka av Eva Nilsson (till vänster i bild) och satt utanför Gallerian på Hamngatan utan fast bostad. Nu bor hon tillsammans med vänner i lägenhet och är ordförande för föreningen Remis (Romska EU-migranter i Sverige).

På Kungsholmstorgs dag på fredagen var det full rulle på den för det mesta folktomma platsen. Loppmarknader ...

... och evenemang för barnen. Här är det Nikole, tre och ett halvt år, som blåser med sina lungors fulla kraft ...

... och här är det graffitimålning för de yngsta på ett tillfälligt plank ...

... och även de äldre rörde sig i mängden ...

... och i allén fanns också representanter för privata företag och ideella organisationer, här för Svenska livräddningssällskapet.

Jag gick förbi Kungsholmstorg, i vanliga fall en folktom plats, nu proppfullt med människor, en fredagseftermiddag, barnen blåste jättestora såpbubblor i  Kungsholms kyrkas öppna förskolas regi, några målade graffitti på ett tillfälligt klottterplank, levande musik ljöd från en liten provisorisk scen, loppisarna trängdes i allén där de närboende sålde utrensat gods från vindsförråden, små stånd med lite av varje stod tätt intill varandra, med välskräddade mäklare, representanter från livräddningssällskapet, Stockholms stad, lokaltidningen m.fl., en skön blandning.

Vad hände här? Kungsholmstorgs dag fick jag veta. För gemenskapens skull. För andra året i rad. Grannar i närområdet som inte tidigare pratat med varandra inledde långa ömsesidiga  konversationer sades det mig. Det kan väl inte bli bättre.

Och så fick jag till min glädje dessutom syn på en gammal bekant, Geta Iourgu, den unga romska kvinnan som jag mötte för  för ett par år sedan då hon först satt och tiggde och sedan efterhand övergick till att virka grytlappar sittande på trottoaren utanför Gallerian på Hamngatan i början tillsammans med idealisten Eva Nilsson som lärde henne virkkonsten, Eva Nilsson som brinner för att stödja hemlösa och utsatta människor.

Nu, på Kungsholmstorgs dag,  hade Geta Iourgu, som kom till Sverige från Rumänien för tre år sedan, sitt eget stånd i allén där hon sålde vackra sjalar som hon importerat från Rumänien och som hon egenhändigt handknutit fransar på. Hon berättade att hon sedan länge har en egen registrerad firma och betalar F-skatt och säljer sina sjalar också via nätet och numera bor  i en lägenhet tillsammans med några vänner  istället för som tidigare på gatan.

Geta Iourgu är också ordförande för föreningen Remis, (Rumänska EU-migranter i Sverige), en förening som hon själv var med och bildade förra året. Nästa månad ska hon åka ner till Göteborg och hjälpa romerna där att bilda en förening.

Geta Iourgus målmedvetenhet och kämpaglöd för ett värdigt liv för sig och sina medsystrar och medbröder får mig att tänka på Katarina Taikons kamp på sin tid. Man kan inte annat än bli varm i hjärtat när man träffar en sådan människa som Geta Iourgu.