Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 01:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/01/nar-carl-michael-bellman-ramlade-av-hasten-i-sundbyberg-och-slog-sig/

Epsteins STHLM

När Carl Michael Bellman ramlade av hästen i Sundbyberg och slog sig

Skådespelerskan Lena Lövdahl sjöng Bellmansånger på Sundbybergs bibliotek ...

... i samband med att Sundbybergs stad genom kulturkommunalrådet Johan Storåkers ...

... invigde en litterär skylt vid Bällsta bro där Carl Michael Bellman en dag för runt 250 år sedan överförfriskad råkade trilla av hästen och skada sig i pannans en händelse han skrev ett brev om ur vilket det litterära citatet på skylten ovan är hämtat ...

... och Olof Holm (till vänster) från Bellmanssällskapet berättade bland annat om skaldens dryckesvanor. 

På plats vid invigningen var bland andra också Lambros Roumbanis, mannen som genom ett medborgarslag gav idén till politikerna i Sundbyberg att sätta upp litterära skyltar på olika platser i kommunen. Kanske dags för sådana medborgarförslag också i andra kommer.

Om skalden Carl Michael Bellman (1740-1795) inte söp lika hårt som huvudrollsinnehavaren i hans epistlar, den försupne f.d. hovurmakaren Jean Fredman, så drack dock också Carl Michael Bellman en hel del som så många andra på 1700-talet.

En dag, förmodligen någon gång på 1760-talet när Bellman var ung, mellan tjugo och trettio år, hade han besökt generalauditören (militär jurist av något slag) Jonas Arnell på Bellsta säteri (som det hette på den tiden).

Jonas Arnell var känd för att frikostigt traktera sina gäster med alkoholaktiga drycker och när Bellman gav sig i väg inåt stan efter supfesten ridande på en häst ramlade han helt sonika ur sadeln och ner i backen och slog sig ordentligt, tyckte sig se stjärnor på himlen mitt på ljusa dagen när han låg på marken och ådrog sig dessutom två ärr i pannan, något han dagen efter den fatala händelsen berättade för denne Jonas Arnell i ett versifierat brev som bevarats till vår tid.

Ett citat ur detta brev, i vilket det framgår att Bellman knappast var nykter under ridturen, finns nu på en litterär skylt intill Bällsta bro någonstans i närheten av den plats där olyckan förmodas ha skett. Sundbybergs kulturkommunalråd Johan Storåkers invigde denna skylt (Sundbybergs sjätte litterära i ordningen) på lördagen och Olof Holm från Bellmanssällskapet berättade om Bellman och hans dryckesvanor varpå ceremonin avslutades inne på huvudbiblioteket med Bellmansång av Lena Lövdahl.

PS 1. Klicka förslagsvis på bilden ovan på skylten med textcitatet och förstora den så att det blir lättare att läsa den målande beskrivningen av incidenten som drabbade Carl Michael Bellman för si så där en 250 år sedan.