Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 08:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/04/de-ungas-skildringar-av-ostberga/

Epsteins STHLM

De ungas skildringar av Östberga

"Vi måste samarbeta, för Östbergas skull" heter boken som de fyra ungdomarna (från vänster) Noor Feyli (mitt i bilden), Durdengda Mercen, Amalia Larsson och Rebin Kamal sammanställt och som de presenterade på en bokrelease på måndagskvällen.

Stämningen var hög på bokreleasen på Östberga Community Center.

Så här ser böckerna ut.

Resultatet av femton sommarjobbande ungdomars arbete presenterades på måndagskvällen i form av fyra böcker om livet i Östberga. Ungdomarna som är mellan femton och tjugo år har både skrivit och fotograferat själva.

I Stadsmuseets regi jobbade ungdomarna under tre veckor i somras med att intervjua Östbergabor, unga och gamla, och också åt att själva gå runt i området och beskriva stadsdelen och sedan sammansställa allt i bokform.

Det blev både negativa och positiva sidor som kom fram. Några huvuddrag som kan urskiljas: Kollektivtrafiken till och från Östberga är dålig, två bussar med glesa turer, dåligt med affärer, lite att göra för ungdomar, trist med bilbränder som skett.

Men mycket är också positivt i Östberga, särskilt framhålls gemenskapen i området och olika initiativ som ”Sambafotbollen” där alla får vara med och spela på sina egna villkor, den öppna förskolan där alla är välkomna, fritidsgården med de engagerade ledarna etc.

De fyra böckerna är en del av Stadsmuseets årslånga dokumentation på plats av Östberga. Bra att man låter ungdomarna komma till tals på sina egna villkor.