Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 21:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/05/gratis-oppet-hus-i-narmare-femtio-byggnader-nu-pa-fredag-och-lordag/

Epsteins STHLM

Gratis öppet hus i närmare femtio byggnader nu på fredag och lördag

Mike "the Poet" Andersson hälsar välkommen in i det gamla Trygghuset på Engelbrektsplan 1 på fredagens och lördagens gratis öppna hus tillsammans med (och här flankerad av) skådespelarna och sångarna John Haque och Mathias Martinsson Filén.

Nu på fredag och lördag är det öppet hus i det som numera kallas T-huset (och i ett drygt fyrtiotal andra intressanta byggnader) ...

... under Arkitekturfestivalen Open House Stockholm (den skulpturala utsmyckningen är gjord av Carl Eldh). 

Exteriört såg huset ungefär likadant ut för drygt hundra år sedan när det byggdes som det gör i dag. Interiört har detförändrats en  hel del, men mycket är bevarat. Foto: Stockholmskällan

Huset visas av Mike "the Poet" Andersson och hans skådespelarkollegor på fredag 7 oktober kl 14 och 16 och på lördag 8 oktober kl 10, 12 och 13 ...

... och här ses Anna Silverdrake och Mathias Martinsson Filén under generalrepetitionen.

Skön ljuder sången i trapphallen i f.d. Lifförsäkringsanstalten Tryggs pampiga tegelhus på Engelbrektsplan 1, numera fastighetsbolaget Humlegårdens huvudkontor.

Det är generalrepetition inför fredagen och lördagens öppna hus. Sången blandas med Mike ”the Poet” Anderssons ledsagande information om den över hundra år gamla byggnaden under rundvandringen i huset. Mycket underhållande.

Det är inte bara i Trygg-huset, eller T-huset, som redan arkitekten Erik Lallerstedt kallade det när det byggdes 1910, som det är öppet hus.

Visningen av T-huset ingår i den nya arkitekturfestivalen Open House Stockholm (en världsomspännande organisation som bildades i London 1992). Så är det t ex Open House i New York om en vecka.

På Open House i Stockholm 7 och 8 oktober kan man komma in i eller besöka närmare femtio intressanta byggnader runtom i staden. Bland andra följande:

Reaktorhallen på KTH (Sveriges första kärnreaktor), gamla Lumafabriken i Södra Hammarbyhamnen, Murmestareembetets hus på Västerlånggatan, Centralbadet på Drottninggatan, Stall och vagnshus vid Paschens malmgård i Bellevueparken, DN-skrapan i Marieberg, nya Arkitekturskolan på KTH och Swedbanks sprillans nya huvudkontor i Sundbyberg liksom  Handelskammaren på Birger Jarlsgatan 25 med flera.

Allt är gratis!

Här är hela programmet och utförlig information om hela Arkitekturfestivalen.