Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 23:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/06/isabella-lovin-invigde-utstallning-om-barnmammor-pa-kontrast/

Epsteins STHLM

Isabella Lövin invigde utställning om barnmammor på Kontrast

Biståndsminister Isabella Lövin invigde utställningen #Childmothers på galleri Kontrast på torsdagen, journalisten Sofia Klemming Nordenskiöld (i röd blus under den svarta kavajen) och fotografen Pieter ten Hoopen (till höger  om henne, nästan längst till höger på bilden) lyssnar tillsammans med ett par hundra andra närvarande.

Fotografen Pieter ten Hoopen med blomsterkvast på vernissagen. I bakgrunden ett av hans foton, det på Rabeya i Bangladesh med treåriga dottern Kushum som hon födde när han var endast tretton år gammal.

Sextonåriga Rabeya har varit gravid tre gånger, men bara dottern Kushum överlevde.

Femtonåriga Kiswendsida i Burkina Faso med den en månad gamla dottern Koudbi kan tack vare hjälp från sin mormor fortsätta att gå i skolan.

Aïssa i Burkina Faso blev våldtagen av sin lärare när hon vara 14 år. Här är hon fotograferad med sin dotter Fati. Läraren blev avstängd från sin tjänst under ett års tid. KLICKA PÅ BILDEN OCH HÖR HENNE BERÄTTA  OM SINA SKAKANDE UPPLEVELSER MED SINA EGNA ORD!

Utställningen #Childmothers (15 år eller yngre barnaföderskor) med fotografier av Pieter ten Hoopen och texter av Sofia Klemming Nordenskiöld invigdes av biståndsminister Isabella Lövin på Galleri Kontrast på torsdagskvällen inför ett par hundra besökare.

Det är skrämmande vanligt att unga flickor, ännu barn själva, tvingas föda barn och bli föräldrar innan de själva blivit vuxna. Varje dag slutar över femtusen flickor världen över att vara barn och blir istället mödrar, barnmammor.

Den internationella barnrättsorganisationen Plans svenska gren och FN-organet UNFPA (United Nations Population Fund) har tillsammans lanserat initiativet #Childmothers för att sätta frågan om extremt unga mammor på den globala agendan. Ett angeläget initiativ.

Den skakande utställningen med barnmammornas egna berättelser om tvångsäktenskap, outhärdliga förlossningar, isolering och ensamhet kommer också att visas på FN i New York.