Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-13 05:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/07/oppet-hus1-reaktorhallen-pa-kth-dar-landets-forsta-karnreaktor-stod/

Epsteins STHLM

Öppet hus1: Reaktorhallen på KTH där landets första kärnreaktor stod

Efter tjugofem meters nedstigning i ett illgrönt upplyst trapphus ...

... når besökaren fram till den magiska plats ...

... det mäktiga bergrum där Sveriges första kärnreaktor var igång ären 1954-1970.

Kontrollrummet (tror jag).

Taket är indelat i numrerade rutor som tillkom när strålningsmätningar gjordes efter att reaktorn tagits ur bruk så att den skulle kunna "friklassas", d.v.s. användas för andra ändamål, som i dag kulturella aktiviteter och liknande.

I reaktorhallen står den gamla så kallade Skandiaorgeln, nyrenoverad, och låter mäktigt och melodiöst.

R1 hette den, Reaktor 1, Sveriges första kärnreaktor (togs i bruk 1954, ur drift 1970 och revs 1982) 25 meter under marken på Drottning Kristinas väg 51, nära forskarna på KTH.

På den tiden studerade forskarna egenskaper hos neutroner och andra små partiklar liksom den radioaktiva strålningen men producerade också radioaktiva preparat för strålbehandling av cancerpatienter.

Nu finns bara själva reaktorhallen kvar. Bara och bara. Det är ett mäktigt berggrum som förvandlats till en kreativ mötesplats och experimentscen. Här har Cullbergbaletten, Moderna dansteatern, Riksteatern m.fl. framträtt under senare år. Madonna spelade in sin video ”Nothing Really Matters” i reaktorhallen (även om inte så mycket av miljön syns i videon).

Och hu i helgen är det öppet hus i reaktorhallen, en mäktig upplevelse som ackompanjeras av musik från den s.k. Skandiaorgeln, den nyrestaurerade Wurlitzerorgeln från 1926, som under många år användes på biografen Skandia för att sedan hamna bortglömd och illa hanterad på en vind Stadshuset innan den sent omsider lyckligtvis återfanns och renoverades.