Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 19:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/08/uppsluppen-vernissage-pa-nedlagg-ningshotade-nationalgalleriet/

Epsteins STHLM

Uppsluppen vernissage på nedlägg-ningshotade Nationalgalleriet

Performanceartisten Ylva Törnlund dukade upp bordet ...

... utanför det nedläggningshotade, konstnärsdrivna Nationalgalleriet på Skomakargatan 3 i Gamla stan ...

... och bakade med vildsint drive en gräddtårta ...

... som hon bjöd den förtjusta publiken på som lät sig väl smaka ...

... ackompanjerad av dragspelaren Amanda Fritzén ...

... i samband med Torbjörn Bergs och Varja Bergs (till vänster i bild) vernissage ...

... på Nationalgalleriet ...

... på lördagseftermiddagen. De tre artisterna tillhör det  uppfinningsrika konstnärskollektivet Zirkus Loko-Motiv.

Med ett myller av bisarra men tankeväckande verk hade konstnärerna Varja Berg och Torbjörn Berg vernissage på det lilla nedläggningshotade Nationalgalleriet på Skomakargatan 3 i Gamla stan som efter 32 år som konstnärsdrivet galleri måste ut ur huset den sista december. Hyresvärden ska ha lokalerna för eget bruk.

Det blev ändå en uppsluppen vernissage eftersom performanceartisten Ylva Törnlund till ackompanjemang av dragspelaren Amanda Fritzén bjöd till kalas genom att baka en gräddtårta med en frenesi som tidigare knappast skådats. Ingredienserna flög genom luften som i en snöstorm medan publikens skrattsalvor samtidigt studsade mellan husväggarna.

Det är oklart om det blir någon fortsättning för stadens äldsta konstnärsgalleri som under åren haft så många uppmärksammade utställningar av framstående konstnärer. Känner någon till en lämplig lokal, helst i Gamla stan, ombedes denne att kontakta Nationalgalleriet.