Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 22:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/10/oppet-hus-pa-fountain-house/

Epsteins STHLM

Öppet hus på Fountain House

På måndagen var det World Mental Health Day och ...

... och öppet hus på Fountain House på Götgatan 38 där människor som drabbats av psykisk ohälsa finner gemenskap och meningsfull sysselsättning.

Handledaren Anders Rudström och Eddie, klubbmedlem, visade runt, här kontoret ...

... och här köket ...

... och här podcastredaktionen.

Fountain House är ett ställe där människor som drabbats av psykisk ohälsa (en åkomma som drabbar runt var fjärde medborgare) deltar i gemenskapen och de praktiska sysslorna, i mån av intresse och dagsform, som t ex jobba i köket eller på kontoret eller på den lokala redaktionen. Ett drygt femtiotal människor besöker huset varje dag.

Det är World Mental Health Day (måndag 10 oktober) och öppet hus i ”Fontänhuset” som grundades för drygt trettiofem år sedan av Lis Asklund (1913-2006), en etablerad institution utanför institutionerna.

Handledaren Anders Rudström på Fountain House och Eddie som sedan fyra månader är medlem i Fountain House visar runt i klubblokalerna i huset på Götgatan 38, receptionen, kontoret, köket, studielokalerna, biblioteket.

Förutom att delta i den praktiska sysslorna får medlemmarna chansen att ta ett första steg på väg tillbaka till ett liv ute i samhället, arbetslivet eller studielivet, i den så kallade ”Vägar ut”-gruppen.

Många är de som vittnar om hur betydelsefull deras vistelse på Fountain House varit för att ”komma tillbaka”. Eddie är lyrisk över vad vistelsen på Fountain Huse betytt för hans egen personliga del och vill att kunskapen om Fountain House sprids till så många som möjligt ute i samhället så att de som behöver den gemenskapen som erbjuds där också får reda på att den finns tillgänglig. ”Det är bara ett slå ett samtal hit”, säger han.