Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/13/dom-tanker-val-inte-riva-glasobelisken-vid-sergels-torg/

Epsteins STHLM

Dom tänker väl inte riva glasobelisken vid Sergels torg?

En byggnadsställning monteras upp ...

... runt den smutsiga glasobelisken ...

... på Sergels Torg, ska den rivas? Nej renoveras!

Trafikborgarrådet Daniel Helldén monterade symboliskt ned den första kassetten med glasprismor som ska rengöras och befrias från kalkavlagringar. Om ett år är allt klart, med ny belysning och allt.

En byggnadsställning är under montering runt konstnären Edvin Öhrströms (1906-1994) 130 ton tunga, 37,5 meter höga skulptur ”Kristall, vertikal accent i glas och stål”, även kallad glasobelisken vid Sergels torg.

Ska den rivas? Nej renoveras!

De 6 000 prismorna ska monteras ned och tvättas rena från smuts och kalkavlagringar samtidigt som stålskelettet rengörs och ytbehandlas. Samtidigt installeras en ny bättre beslysning.

Den första kassetten med glasprismor monterades symboliskt ned av trafikborgarrådet Daniel Helldén på torsdagen. Under det år renoveringen pågår kommer obelisken att vara täckt av ett täckande hölje.