Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 09:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/15/radda-astoriahuset-ett-av-stans-fa-1870-talshus-som-annu-existerar/

Epsteins STHLM

”Rädda Astoriahuset, ett av stans få 1870-talshus som ännu existerar”

Skönhetsrådets och Samfundet S:t Eriks Fredrik von Feilitzen förklarade varför det är så viktigt att förhindra rivningen av 1870-talshuset (bakom honom) på Nybrogatan ...

... vid ett protestmöte på Nybrogatan på lördagen som samlade ett par hundra personer. Också Samfundet S:t Eriks ordförande Monica Andersson (längst fram) talade ...

... liksom Liberalernas Björn Ljung (den ende deltagande kommunalpolitikern i protestmötet) som förklarade att om fastighetsägarna i stan får igen sina rivningsplaner kommer endast 10 av de nu 16 kvarvarande 1870-talshusen att bli kvar.

Många talade om "den nya rivningsvågen i stan".

Före och efter den planerade rivningen av 1870-talshuset till höger och påbyggnaden av det återstående huset och nybyggnaden av "kontorskomplexet" på platsen för det rivna huset.

Volymstudie, före och efter den planerade rivningen och nybyggnaden.

Ett par hundra människor samlades på lördagen för att protestera mot den planerade rivningen av Astoriahusets flygel, som egentligen borde kallas Astoriahuset, vid Nybrogatan. Fredrik von Feilitzen, medlem i Skönhetsrådet och i Samfundet S:t Erik, en av mångare talare på protestmötet, förklarade varför.

Han berättade att det nu rivningshotade huset från 1873, som egentligen är två byggnader med en gemensam fasad, är ett få kvarvarande hyreshus från 1870-talets Stockholm.

Det byggdes i fyra våningar, eftersom det inte var tillåtet att bygga högre innan den nya byggnadsstadgan trädde i kraft den 1 januari 1875. Huset byggdes av Stockholms Byggnadsförening (ej att förväxla med dagens namne).

I spetsen för Stockholms Byggnadsförening stod dåvarande överståthållaren (motsvarigheten till dagens landshövding) Gillis Bildt (Carl Bildts farfars farfar). I styrelsen satt också Stockholms dåvarande stadsarkitekt Ludvig Hedin (upptäcktsresansen Sven Hedins pappa). Det var alltså ett byggföretag med en välrenommerad ledning.

Huset, som i dag uppfattas som en flygel till Astoriahuset vid Nybrogatan, vänder sin vackra huvudfasad mot vad som på 1870-talet planerades att bli en paradgata mellan Nybrogatan och Grev Turegatan, en gata som dock aldrig föreverkligades. Därför den felaktiga beteckningen Astoriahusets flygel.

Talare på talare efter Fredrik von Feilitzen protesterade mot den planerade rivningen, bland dem kommunalpolitikern Björn Ljung (lib), ordförande i Samfundet S:t Erik Monica Andersson, krönikören Mats Wickman, arkitekten Ola Andersson och kulturhistorikern Edward Blom med flera.

Det är Länsförsäkringars fastighetsbolag Humlegården som vill riva det gamla 1870-talshuset. Detaljplanen har godkänts av kommunfullmäktige och ligger efter överklagande nu hos Mark- och miljödomstolen för avgörande.