Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 13:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/16/nar-lolita-ray-som-nioaring-fotograferade-sin-barndom-i-plankan/

Epsteins STHLM

Lolita Ray fotograferade sin barndom i Plankan som nioåring

Lolita Rays bildtext på utställningen: "1968. Jag, Willy och Anna-Lena. Om vi var kära i Willy? Bilden berättar. Mitra fotograferade och retades när bilden var framkallad. En kall vårdag när mamma tvingade på mig scarf så jag inte skulle få öroninflammation".

Lolita Ray på vernissagen av sin fotoutställning på Hornstulls bibliotek på lördagen.

"1971. Åren går och lillebror är 4 år. Gården har fått en rutschkana. Han trotsar 5-årsgränsen med övertygelse i blicken." 

Bildtext till vänster bild: "Det är sommar och Calle cyklar in i bild och Carina har koll på studsen i bollen. Till cykling var gården perfekt med alla cykelvänliga gångar." Höger bild: "1968. Den tredje sommaren på Plankan, lillebror har lärt sig gå. Mamma håller honom i handen. Sommarklänningen har hon sytt själv och Eva försöker få lillebror att titta i kameran."

"1966. Pappan pumpade upp en gummiflotte till sin dotter. Med barnets envishet övertygade jag honom att sätta sig i flotten och låta mig ta ett kort. Han tog av sig skorna, men inte strumporna. Den första sommaren i Plankan."

Bildtext vänster bild: "1966. Här är det livat i korsningen Varvsgatan/Hornsgatan, spårvagnar, bilar, cyklar och förbjuden högersväng mot Hornstull. Bakom skymtar "Gubbhemmet"". Mittenbilden: "1967. Snart ska spårvagnarna försvinna och trafiken läggas om till höger." Bilden till höger: "1968. Mamma korsar Varvsgatan en vinterkväll. Hon är på väg till jobbet på Stockholmsterrassen. Jag fotograferar henne innan hon försvinner om hörnet mot tunnelbanan. Man kan inte vara säker på att mammor kommer hem igen när dom går ut om kvällen."

Kvarteret Plankans gård i dag, femtio år senare, som ska bebyggas när bygglov beviljas, trots invånarnas mångåriga motstånd.

Kvarteret Plankan på Söder (Hornsgatan/Varvsgatan/Lundagatan/Kristinehovsgatan) med stans största innegård som nu ska bebyggas trots invånarnas protester (bara bygglov återstår i dagsläget) var ett eldorado för barnen när husen var nybyggda i mitten på1960-talet.

Sångerskan, låtskrivaren och manusförfattaren Lolita Ray flyttade in där som barn med sin familj i en modern fyrarummare på Varvsgatan 33 i mitten på 60-talet från en omodern tvåa med kallvatten på Gotlandsgatan.

De Kodak Instamatic-kameror hon och hennes bror, då 9 och 11 år gamla, fått för att dokumentera en utlovad Parisresa, som inte blev av därför att flytten kostade för mycket, användes istället av de två syskonen till att dokumentera livet i de närmaste omgivningarna men framförallt på gården, där barnen från morgon till kväll lekte burken, land och rike runt, tjuv och polis, kull, hade gymnastik i sandlådan, spelade fotboll, hoppade hopprep, plaskade i plaskdammen, cyklade, gungade och åkte skridskor på isbanan på vintrarna.

Nu ställer Lolita Ray ut en svit av sina och broderns tidsdoftande foton från 60-talet med Högalidshemmet fortfarande kvar på andra sidan Hornsgatan, spårvagnarna på Hornsgatan och alla lekande barn på den stora skyddade gården ”en frizon i staden, trygg och bilfri”, som hon uttrycker det.

Utställningen hänger på Hornstulls bibliotek till den 11 november.