Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 16:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/16/ska-katarina-taikon-och-arvid-lindman-namnge-platser-i-stan/

Epsteins STHLM

Ska Katarina Taikon och Arvid Lindman namnge platser i stan?

Författaren Katarina Taikon (1932-1995). Foto: Björn Langhammer 

Statsministern Arvid Lindman (1862-1936).

Jag tittar i stadens kommunla handlingar på nätet och hittar två förslag att namnge platser i Stockholm.

Det ena är ett medborgarförslag som behandlas på Södermalms stadsdelsnämnds möte på torsdag. I detta föreslås att Tantolunden döps om till Katarina Taikonlunden. Det kanske är i radikalaste laget, men däremot inte att döpa en plats i anslutning till Tantolunden till Katarina Taikons Plats, kan jag tycka. Kanske i anslutning till Årstabrons norra fäste där den blivande författaren Katarina Taikon bodde i sin barndom under enkla förhållanden på 1940-talet.

Katarina Taikon (1932-1995) var som bekant en förkämpe för romernas rättigheteter och skrev flera böcker inte minst de fängslande Katitzi-böckerna som nu är under utgivning på nytt. Hon fick nyligen en s.k. litterär skylt på Valhallavägen vid Engelbreksskolan vilket självklart inte hindrar att hon också får en plats uppkallad efter sig.

Två ledande moderater i Stockholm (Sten Nordin och Joakim Larsson) har föreslagit att platsen utanför Kungsträdgårdens tunnelbanestation vid Jakobsgatan snyggas upp och döps till Arvid Lindmans Plats.

Arvid Lindman (1862-1936) var statsminister vid två tillfällen, 1906-1911 och 1928-1930, högerman innan högerpartiet var bildat.

”Arvid Lindman är en av Sveriges kända statsministrar som ännu inte har någon plats i Stockholm uppkallad efter sig. De samtida statsministrarna Hjalmar Branting och Karl Staaff har till exempel båda uppmärksammats med en gata respektive park”, skriver de i sin motion.

PS. Det är namnberedningen, som lyder under stadsbyggnadsnämnden, som arbetar fram förslag till namn på allmänna platser och kommunfullmäktige som fattar beslutet.