Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 19:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/17/liberalerna-radda-storkykobadet/

Epsteins STHLM

Liberalerna: Rädda Storkykobadet!

Nedläggninghotet mot mot det 85-åriga Storkyrkobadet  ...

... måste avvärjas, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (lib) .

Om inte staden stoppar sin  planerade hyresövervältring på badet, som ökar de årliga kostnaderna från 120 000 kr till 650 000 kronor, så läggs badet ned om drygt två månader.

Storkyrkobadet läggs ned efter 85 år om två månader, vid årsskiftet, om inte staden ändrar sin annonserade nya policy att den ideella föreningen Storkyrkobadarna ska börja betala en hyreskostnad på 530 000 kronor om året, och få ökade utgifter på 650 000 kronor om året i stället för som i dag 120 000 kronor. Den ökningen klarar inte föreningen av har dess ordförande Teddy Nordmark deklarerat.

Nu går Liberalerna som första parti ut och säger nej till den orimliga höjningen.

- Storkyrkobadet är en unik pärla i Gamla stan och bedriver dessutom simskola, som vi har brist på i Stockholm. Badet har funnits i sin nuvarande form sen 1930-talet, sedan tiden då många boende i Gamla stan saknade badrum och behövde offentliga badmöjligheter. Att spara in på Stockholms levande kulturhistoriska skatter och lägga ner fungerande bad i staden är en riktigt dålig prioritering av de rödgrönrosa och något som Liberalerna går emot, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (lib).

Fakta om badet: Badet ligger i Storkyrkoskolans källarvalv från 1750-talet. I valven fanns ursprungligen bland annat vinlager och kolförråd. Redan på 1890-talet hade dåvarande Nicolai skola en badinrättning för skolbarn. Nuvarande bad tillkom 1932 när den nya byggnadsdelen för Storkyrkoskolan uppfördes. Från början hade badet en simhall med bassäng och små porslinsbadkar med dusch ovanför. 1945 kompletterades badet med bastu och anläggningen öppnades för allmänheten samt drevs av Stockholms stad. På 1980-talet fanns planer på att lägga ner badet men kunde bevaras av den ideella föreningen Storkyrkobadarna. För sin kulturinsats att bevara badet och driva det vidare fick föreningen 1991 priset “Guldkängan” av Dagens Nyheter.