Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 04:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/18/terminaler-bade-rivs-och-invigs-samtidigt-i-vartahamnen/

Epsteins STHLM

Terminaler både rivs och invigs samtidigt i Värtahamnen

Samtidigt som den gamla terminalen i Värtahamnen höll på att rivas ...

... invigdes den hangarfarrtygsliknande nya terminalen och hela Värtahamnen på tisdagen ...

... med skumpa (alkoholfri)  ...

... och tal på tal, här av hamndirektören Johan Castwall, inför mängder med inbjudna ...

... bland dem konstnären Matthias van Arkel (en av de fyra konstnärer som smyckat terminalen) ...

... här med verket kallat Cut Open Strip Painting, 129 sammansatta plattor av valsat platinasilikongummi som Matthias van Arkel färgat in och sammanfogat.

Nya Värtahamnen på en väldig pir ute i vattnet invigdes med tal och alkoholfri skumpa och mängder av inbjudna på tisdagen.

Samtidigt tuggade de väldiga rivningsaxarna sönder den gamla terminalbyggnaden bit för bit för att ge plats för nya bostadsbyggen på land.

Mycket arbete återstår än, både riva, fylla ut och bygga. Åsynen av projektet ger vissa associationer till jätteprojektet på andra sidan stan, Slussen.

Den nya terminalen med sin något hangarfartygsliknande arkitektur är redan i bruk sedan flera månader med konstutsmyckning och allt.