Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 07:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/21/allianspolitikerna-vill-hindra-stangningen-av-storkyrkobadet/

Epsteins STHLM

Allianspolitikerna vill hindra stängningen av Storkyrkobadet

På fredagarna är det "herrarnas" ...

... på det nedläggningshotade Storkyrkobadet, det enda i sitt slag i Stockholm, ...

... som måste slå igen vid årsskiftet ...

... om inte politikerna i den styrande stadshusmajoriteten lyssnar på kritiken från dessa "herrar" i de små badkaren och många andra ...

... inklusive liberalerna och moderaterna som skrivit till utbildningsnämnden att det gamla skolbadet från 1932 ges rimliga möjligheter att fortleva.

Storkyrkobadet hotas av stängning. Utbildningsförvaltningen vill övervältra hyreskostnaderna på föreningen Storkyrkobadarna som åtagit sig att driva och som driver badet. Men föreningen klarar inte drygt en halv miljon kronor om året i ökade kostnader.

Om politkerna går på tjänstemännens förslag stängs badet vid årsskiftet efter nästan 85 år. Det vore skamligt och ett kulturhistoriskt sabotage att stänga Stockholms enda kvarvarande skolbad med sin bastu, sina små porslinsbadkar och simbasssängen under 1700-talsvalven. Det fungerar i dag som allmänt bad öppet för alla intresserade stockholmare, öppet vissa kvällar för damer, andra för herrar.

Liberala och moderata kommunalpolitiker har reagerat på nedläggningshotet. I en skrivelse till utbildningsnämnden undertecknad av oppositionsborgarråden Lotta Edholm (lib) och Cecilia Brinck (m) med flera, som skickades till utbildningsnämnden idag, heter det:

”Det har kommit till vår kännedom att utbildningsförvaltningen har valt att dra in bidraget till Storkyrkobadet. Det är ett bad där många barn idag har möjlighet att lära sig att simma. Vi anser inte att det är motiverat att dra in anslaget till Storkyrkobadet, med tanke på hur viktig den simundervisning är som sker där. Det är viktigt att Storkyrkobadet kan fortsätta att bedriva sin verksamhet, och för det krävs fortsatt stöd av utbildningsförvaltningen.

Idag stöttar utbildningsförvaltningen Storkyrkobadet ekonomiskt, men vill nu lägga över driftskostnaderna på föreningen som har driftsansvaret. De ökade kostnaderna som detta medför riskerar att tvinga fram en nedläggning av badet.

Mot bakgrund av vad som ovan anförs vill vi fråga förvaltningen: 1.    Hur motiveras beslutet att dra in bidraget till Storkyrkobadet? 2.    På vilket sätt kommer den simundervisning som bedrivs i staden påverkas av det indragna bidraget och en nedläggning av Storkyrkobadet? 3.    Vad skulle de ekonomiska konsekvenserna bli för utbildningsförvaltningens övriga verksamhet om stödet till Storkyrkobadet dras in”.

Jag har i dag utan framgång sökt majoritetsledaren i utbildningsnämnden, skolborgarrådet Olle Burell (s) för att få ta del av hans inställning i frågan. Vill socialdemokraterna låta Storkyrkobadet leva vidare eller inte?