Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 20:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/21/varldens-forsta-kulturhus-for-hemlosa-vid-tegelbacken/

Epsteins STHLM

”Världens första kulturhus för hemlösa” ligger vid Tegelbacken

Kavian Ferdowsi, initiativtagaren till kulturhuset för hemlösa vid Tegelbacken, fyller på frukt i en korg ...

... som han sedan delar ut till de hemlösa som vill ha ...

Kulturhusets adress är Herkulesgatan 23, men nås också från Tegelbacken via Tysta Marigången.

I kulturhuset finns förutom mat och  kläder massor av aktiviteter som datakurser för hemlösa ...

... som leds av Gerardo Borgards.

När jag besökte kulturhuset hade man just fått tag i en begagnad tvättmaskin som Kavian Ferdowsi började installera ...

... när han visat mig runt i de fyrahundra kvadratmeter stora lokalerna. Här ett av ett undervisningsrummen.

Världens första kulturhus för hemlösa, som initiativtagaren Kavian Ferdowsi kallar det, är i gång sedan en vecka mitt i city. Det besöks redan av mellan 600 och 800 hemlösa dagligen, berättar han.

På Herkulesgatan 23, på baksidan av det stora vita grannhuset till Sheraton vid Tegelbacken, har Kavian Ferdowsi, mannen bakom organisationen hemlösa.se, lyckats att utan kostnad hyra lokalen från Skanska det närmaste året. Hela huset ska rivas framöver enligt planerna.

Kavian Ferdowsi driver kulturhuset utan ett öre i bidrag från några officiella instanser. Personalen jobbar, liksom Kavian själv, helt utan lön. På kulturhuset finns mängder med aktiviteter som språkkurser, datakunskap, textilverkstad med mera och service som fotvård, frisör, dusch och tvättmaskin. Den senare just under installation när jag hälsar på under fredagseftermiddagen.

-Jag hoppas den fungerar säger Kavian Ferdowsi och skickar i väg en person att köpa en slang för att kunna koppla in maskinen.

-Men vi behöver torktumlare också och en diskmaskin, jag hundra saker om dagen. Men vi behöver resurser, helst pengar så att vi kan köpa just det som behövs, säger han.

Kavian Ferdowsi är en sann eldsjäl. Han jobbar ideellt nästan dygnet runt. Han har själv erfarenhet av att leva i hemlöshet och vet vilket hårt liv det är. Han organiserar verksamheten och deltar i det praktiska som matutdelningen två gånger om dagen. Mat får han till skänks från affärer och hotell osv.

Kulturhuset har som ambition att vara öppet alla årets 365 dagar mellan kl 10 och 17. Alla, även icke hemlösa, är välkomna att titta in och bekanta sig med kulturhuset och besökarna där, kanske skänka ett bidrag eller hyra arbetskraft i form av till exempel fönsterputsare eller städhjälp.

Personligen tycker jag verksamheten borde få kommunala bidrag och jag rekommenderar starkt ett besök i den positiva miljön av stadens politiker, till exempel den högst ansvariga för sociala frågor, borgarrådet Åsa Lindhagen.