Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 16:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/22/catarina-kent-staller-ut-fotografier-pa-the-not-yet-famous-gallery/

Epsteins STHLM

Catarina Kent ställer ut fotografier på ”The not yet famous gallery”

Porträttet av en pojke i det lilla kungariket Bhutan ...

... ingår i Catarina Kents utställning på Ateljé Uggla ... 

... liksom glädjetårarna "In tears" efter segern i en hästkapplöpning i Italien ...

... och detta ödesmättade landskap (med photoshoppade moln inlagda).

Ateljé Ugglas innehavare fotografen Mats Burmans egna fotografier ...

... finns också till beskådan som det här porträttet av Noomi Rapace från 2009.

På galleri Ateljé Uggla, eller ”The not yet famous gallery” som fotografen och innehavaren Mats Burman brukar kalla det, på Grevgatan 52 på Östermalm, visas alltid två utställningar samtidigt, den permanenta med porträtt i gången ner till ateljén, de flesta tagna av Mats Burman själv, och en tillfällig i själva galleriet i gatuplanet.

I galleriet ställer nu Catarina Kent ut en kollektion fotografier som har en speciell lyskraft, porträtt och scenerier av olika slag, bilder som hon utan att ha förändrat till sitt innehåll (utom en där en dramatisk molnformation photoshoppats in i ett landskap) bearbetat i datorn för att intensifiera bildens uttryckskraft.

Bäst tycker jag om det svartvita porträttet taget i det lilla landet Bhutan (det lilla slutna kungariket mellan Indien och Kina med drygt 750 000 invånare) av en liten pojke som utan att rygga med blicken men istället med ett lika självklart som avväpnande allvar möter fotografens och därmed också betraktarens blick, ett porträtt svårt att glömma.