Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 21:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/26/barnen-klippte-bandet-i-svedmyra/

Epsteins STHLM

Barnen klippte bandet i Svedmyra

Med lite hjälp av farbror Mårten (Stockholm Konsts Mårten Castenfors) lyckades det ...

... till sist att klippa bandet och inviga den mobilfotande konstnären Patrick Nilssons  ...

... verk "Kolonnetter Karyatid och Atlant", ...

... två tre och en halv meter höga pelare utformade som en flicka respektive en pojke ...

... på den nya förskolan med  det passande namnet Kolonnetten i Svedmyra.

Barnen klippte med viss möda det röda sidenbandet, efter att med hjälp av Stockholm Konsts Mårten Castenfors saxen vänts åt rätt håll, och konstverket ”Kolonnetter Karyatid och Atlant” var invigt på den sprillans nya förskolan i Svedmyra med det passande namnet Kolonnetten.

Konstnären Patrick Nilsson var närvarande och förevigade det högtidiga ögonblicket med sin mobil. Han har inspirerats av antikens tradition att utforma bärande pelare som manliga (atlanter) eller kvinnliga figurer (karyatider).

Den ena av de nästan tre och en halv meter höga pelarna föreställer en pojke och den andra en flicka med utstående flätor. Båda med böcker och nallar. Fantasifulla och dekorativa.

Jag hoppas att staden fortsätter att satsa på lika fina konstnärliga utsmyckningar på alla kommande förskolor som byggs de närmaste åren i det snabbt växande Stockholm. Man har ju sett alldeles för många trista provisoriska förskolebaracker som dessutom förefaller att ha permanentats på sina håll och utan tillstymmelse till konstnärlig utsmyckning.