Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-11 06:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/26/slussens-forum-romanum-schaktas-bort-om-tva-veckor/

Epsteins STHLM

Slussens ”Forum Romanum” schaktas bort om två veckor

Utgrävningarna av Slussens "Forum Romanum" pågår i två veckor till. Sedan rivs allt och schaktas bort.

Arkeologikonsults Kenneth Svensson berättade för de inbjudna dagisbarnen från Finska förskolan på Urvädersgränd om sjörövaren som bodde i ett av husen som just nu grävs ut ...

... och Slussenprojektetes Eva Rosman berättade om de framtida sprängningarna av berget.

Bästa utsikten över utgrävningarna har man från gångbron över till Katarinahissen, i två veckor till. Därefter rivs och schaktas allt bort.

Slussenombyggnadens arkeologiska utgrävningar på Katarinavägen av 1600-talshusens nedervåningar i kvarteren Ormen och Tranbodarna är klara om cirka två veckor. Då rivs och schaktas allt bort. Tråkigt på sitt sätt.

I fjorton dagar till har allmänheten alltså chansen att se det som blev kvar av 1600-talets Stockholm på den här platsen när gamla smala Glasbruksgatan revs för nya breda Katarinavägen för drygt hundra år sedan. En magnifik syn.

Bästa vyn är från gångbron över till Katarinahissen. Där i fårgelperspektivet får jag associationer till det antika Forum Romanum i Rom. I fjorton dagar till alltså.

På måndagsmorgonen var dagisbarnen från det närmaste dagiset, Finska förskolan på Urvädersgränd, inbjudna av Slusssenprojektet för att få berättat för sig om Slussenombyggnaden. Iklädda hjälmar och skyddsvästar fick de höra kommunikatören Eva Rosman berätta om de kommande sprängningarna i berget.

Arkekologikonsults chefsarkeolog Kenneth Svensson berättade för barnen om en sjörövare, kapare, som på 1700-talet bodde i ett av de utgrävda husen. Uppgifterna finns på Riksarkivet. Han berättade också att arkeologerna har hittat keramik från slutet av 1500-talet vid utgrävningarna, som alltså nu är i sitt slutskede.