Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 23:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/28/ake-langes-fina-stockholmsvyer/

Epsteins STHLM

Åke Langes fina Stockholmsvyer

Åke Langes finstämda porträtt av den tjugoåriga Ingrid Bergman, 1935, ...

... och många fina bilder från 1930-talets Stockholm  ...

... ställs ut på Galleri Korn, Hornsgatan 147 ...

... av sonen Thomas Lange.

Åke Langes självporträtt taget 1934.

Fotografen Åke Lange (1909-1975) har fått en ”revival” långt efter sin bortgång.

För fem år sedan upptäckte sonen Thomas Lange i sin systers källare en stor samling med över tiotusen negativ efter sin pappa med massor av fina porträtt, bland andra på en ung Ingrid Bergman från 1935 och även tidiga porträtt på en ung Greta Garbo, men också många fina Stockholmsbilder från bland annat 1930-talet.

Fram till och med torsdag i nästa vecka ställer han ut ett fyrtiotal av Åke Langes bilder, stockholmsvyer mest, på Galleri Korn på Hornsgatan 147.

Åke Lange började sin karriär hos den på sin tid kände hovfotografen Herman Bergne men öppnade egen ateljé 1933 på Kungsgatan 27 endast 24 år gammal. En av hans elever var den i dag nästan bortglömde porträttfotografen Rolf Winquist (1910-1968) på sin tid internationellt erkänd och representerad på stora de utställningarna och i de viktiga fototidskrifterna.

PS. Själv sökte jag mig för övrigt i ungdomen till Ateljé Uggla i slutet av 1950-talet för att lära fotokonstens mysterium av mästaren Rolf Winquist dock utan att under det år jag var där lyckas byta två ord med den skygge mannen med cigarrcigaretten ständigt hängande i mungipan.