Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 04:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/10/31/ungernrevolten-pa-nybroplan/

Epsteins STHLM

Ungernrevolten på Nybroplan

Stalinstatyer i Budapest revs ...

... under Ungernrevolten mot Sovjetförtrycket för 60 år sedan ...

... minnet av vilken nu högtidlighålls ...

... med en fotoutställning på Nybroplan.

Beslutet att med vapenmakt krossa upprorsförsöket ...

... togs av Nikita Chrusjtjov i Kreml i dag på dagen för 60 år sedan, den 31 oktober 1956.

Bilderna av femtonåriga Erika Szeles (1941-1956) är tagna av den svenske fotografen Anders Engman (t.v.) och den danske fotografen Vagn Hansen. Erika Szeles vänner ansåg att hon var för ung att delta i striderna när den sovjetiska armén närmade sig Budapest. Hon samtyckte och jobbade istället som Röda Kors-sköterska. Den 8 november 1956 anfölls hennes motståndsgrupp  av sovjetsoldaterna. När en av hennes vänner blev skadad sprang hon obeväpnad fram för att hjälpa denne och blev i samma ögonblick skjuten till döds trots att hon hade sin Röda Kors-uniform på sig. Hon är nu utsedd till Revolutionens hjälte. Bilderna ovan togs bara dagar innan hon sköts ihjäl. 

I dessa dagar hedras på många ställen i världen minnet av de många tusen ungrare som förgäves offrade sina liv i månadsskiftet oktober/november för 60 år sedan i upproret mot Sovjetunionens överhöghet som var nära att lyckas.

Den 30 oktober 1956 föreföll det som Nikita Chrusjtjov skulle låta Ungern bli ett någorlunda fritt land. Dagen efter, i dag för exakt 60 år sedan, ändrade han sig och Sovjetunionen krossade med vapenmakt det som kommit att heta Ungernrevolten.

En som var med i händelsernas centrum var den svenske fotografen Anders Engman. Några av hans bilder finns med på den utomhusutställning på Nybroplan som häromdagen öppnades med ljuständning och tal av förste vice talman Tobias Billström, hans ungerska kollega Márta Mátrai och ungerska ambassadören Lilla Makkay.

Texterna till bilderna är på engelska. Varför inte på svenska och ungerska också kan man fråga. Hur som helst en skakande utställning som pågår till den 10 november.