Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 16:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/11/01/magiskt-i-benhuset-pa-katarina-kyrkogard-under-allhelgonahelgen/

Epsteins STHLM

Magiskt i benhuset på Katarina kyrkogård under allhelgonahelgen

Rätta artikel

"Slå inte!/Flugan vrider sina händer,/vrider sina fötter", (av Kobayashi Issa 1763-1827) en av haikudikterna ...

... som konstnären Nils Gunnar Zander graverat in i blyplattor...

... och som ställs ut i benhuset på Katarina kyrkogård ...

... med gratis tillträde för allmänheten nu på lördag och söndag under allhelgonahelgen.

I det drygt trehundraåriga benhuset (byggt på Karl XII:s tid 1712) på Katarina kyrkogård kommer stämningen att vara extra förtätad under allhelgonahelgen då det är öppet (och gratis) för allmänheten nu på lördag och söndag.

I benhuset, som användes till att stapla ben efter människor som dött i pesten och på 1800-talet även som förvaringsplats för ben som påträffats i gravar som grävts upp, ställer konstnären Nils Gunnar Zander ut sina blyplattor med ingraverade haikudikter av bland andra Tomas Tranströmer och Dag Hammarskjöld samt några av sina tavlor med evighetskänsla.

För att kunna läsa visdomsorden på blyplattorna i dunklet får besökarna låna en ficklampa under sin rundvandring i benhuset alltmedan stearinljusen brinner i fönstersmygarna och de sakrala tonerna från något av Johan Sebastian Bachs verk tonar i bakgrunden och gravarna ute på kyrkogården lyses upp av gravlyktor som de anhöriga till de bortgångna tänt.

Magiskt!