Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 10:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/11/05/kort-historik-om-jarntorgets-julgran/

Epsteins STHLM

Kort historik om Järntorgets julgran

Rätta artikel

Först kratsa ur "julgransfoten" på Järntorget ...

... sedan fästa fast julgranen i kranen ...

... sedan lyfta upp granen ...

... högt i luften ...

... och därpå placera den på plats. Det hela tog tio minuter.

Jag undrar hur lång tid det tog 24 november 1950 när SvD-fotografen Yngve Karlsson tog den här bilden på Järntorget. Och hur det gick till att sätta upp granen? Hur som helst skedde det betydligt närmare jul på den tiden. Bilden från Stockholmskällan.

Julgranen på Järntorget är på plats och jag fått bekräftat vad jag anat. Julen kommer allt tidigare till Järntorget sett över åren. 1950 sattes den kommunala julgranen upp på Järntorget den 24 november. Det visar ett foto som SvD-fotografen Yngve Karlsson tog det året.

I år sattes den kommunala julgranen upp den 5 november, nästan tre veckor tidigare. Och snabbt gick det. Första kratsades skräp och gamla barr upp ur den färdiggjorda fördjupningen varpå själva ”julgransfoten” skruvades fast och granen med en liten lyftkran förpassades från bilflaket och på plats.

Tio minuter tog det att skapa julstämning på Järntorget. Snabbt och effektivt.