Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/11/10/skola-pa-ostermalm-byggs-om-till-fyrtionio-exklusiva-lagenheter/

Epsteins STHLM

Skola på Östermalm byggs om till fyrtionio exklusiva lägenheter

Rätta artikel

Sofi Almquists samskola låg på Nybrogatan 19 från 1904 till nedläggningen 1936 (gathuset var från början lärarbostäder och gårdshuset till vänster i bilden själva skolhuset) ...

... med samundervisning för flickor och pojkar (Sofi Almquist själv tittar ut genom dörren premiäråret 1904) ...

... byggs nu om till 49 exklusiva bostadsrätter av Oscar Properties (vd Oscar Engelbert på bilden) ...

... och på onsdagen premiärvisades en visningslägenhet, här dess kök, av designern Michaela Hemlin (till vänster) ...

... och här fotograferas creative directorn Ulrika Thott intill den kände skulptören Tony Craggs verk som ska pryda fastigheten.

Sofi Almquist (1844-1926) flyttade 1904 sin reformpedagogiska samskola till det då nybyggda skolhuset på Nybrogatan 19 på Östermalm. I skolan undervisades flickor och pojkar tillsammans. Gymnastik, slöjd och engelska fanns på schemat, vilket var radikalt på den tiden. Den Almquistska samskolan lades så småningom ner 1936.

Fram till för två år sedan bedrev den judiska Hillelskolan undervisning i lokalerna. Sedan dess disponerar Hillelskolan en ny fastighet i samma kvarter.

Nu håller den nye fastighetsägaren Oscar Engelbert genom sitt företag Oscar Properties på och bygger om den gamla skolan, som består av gathus (f.d. lärarbostäder och kontor) och sammanbyggt gårdshus (den gamla skolan), till 49 exklusiva bostadsrätter på mellan 29 och 200 kvadratmeter, inflyttningsklara 2018.

Visningslägenheten som presenterades på onsdagen är 122 kvadratmeter och kostar 16,6 miljoner kronor (redan såld). Allt är specialdesignat och noga genomtänkt. Till exempel består golvet i köket av fransk fiskbensmönstrad parkett, berättade designansvariga Michaela Hemlin vid visningen.

I fastigheten på gemensamt utrymme  kommer en skulptur att placeras som Oscar Properties fått låna tills vidare av den kände skulptören Tony Cragg (som ställde ut ett antal skulpturer på Djurgården ute i det fria till för ett par veckor sedan).