Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 12:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/11/11/gravmaskinerna-har-ersatt-arkeologerna-pa-slussen/

Epsteins STHLM

Grävmaskinerna har ersatt arkeologerna på Slussen

Rätta artikel

Grävmaskinen ...

... har ersatt ...

...arkeologerna ...

... vid utgrävningarna under Katarinavägen/Slussen ...

... och nu schaktas de framgrävda resterna av husen från 1600-talet bort.

Grävmaskinerna har ersatt arkeologerna under Katarinavägen vid Slussen. 1600-talshusen i flera våningar som grävts fram i det gamla kvarteren Ormen och Tranbodarna förvandlas nu snabbt till rivningsmassor.

I en rapport berättar chefsarkeologen Kenneth Svensson på Arkeologikonsult om fynden.

” Men så till sist hittade vi ändå det vi hoppats på. Under det äldsta kullerstensgolvet i det nedre våningsplanet kom det fram ett kulturlager som var äldre än den bebyggelse vi just undersökt.

Kulturlagret, som var täckt av 70 centimeter ren sand som lagts på för att bli underlag för det äldsta kullerstensgolvet, innehöll avskräde som avsatts i samband med aktiviteter på platsen under tidigt 1600-tal. Här fanns stora mängder ben i form av slakt- och matavfall, fragment av kritpipor och inte minst en hel del keramikskärvor.

Det här är några av de keramikskärvor som hittades i det äldsta kulturlagret. Till vänster syns en bit av en så kallad Jydepott. Det är en gryta som tillverkades av keramiker på Jylland. Till höger i bild syns en skärva av en liten gryta som kommer från Weserområdet i Tyskland och i mitten en liten del av en kruka från Böhmiskt område. Foto: Arkeologikonsult

Det är främst tack vare keramiken vi kan få en datering av kulturlagret. Här hittade vi delar av kokkärl som tillverkats på Jylland i Danmark och i Weserområdet i Tyskland, liksom några skärvor av en kruka från Böhmiskt område.

Om vi då ser lite närmare på hur likadana kärl kunde dateras i ett närliggande kvarter vid de undersökningar vi gjorde på Södermalmstorg 2013-15 så ser vi att de huvudsakligen kan dateras till 1600-talets första hälft och knappast finns efter 1630-talet.”