Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Från Gotland till Ecuador – Bernt Lindgrens lovsång i bild till arbetet

10cKanonfotograf på torget i Riobamba i Ecuador. Foto: Bernt Lindgren

6a

Bernt Lindgren på den välbesökta vernissagen.

3c

Täckating i Hamra på Gotland. Ladan får nytt agtak. Ating är gutniska och betyder arbetsgemenskap. Foto: Bernt Lindgren

11aSpårsvetsning. Foto: Bernt Lindgren

Bernt Lindgren är järnvägsarbetaren, lastbilsföraren, busschauffören och samtidigt också fotografen som med kameran som verktyg sjunger arbetets och arbetsgemenskapens lov.

”Arbetsbilder” heter följaktligen hans utställning på Galleri Nordostpassagen (på Nordenskiöldsgatan mitt emot Skansen) med bilder från Gotland, Ecuador och andra ställen. Den pågår t.o.m. 20 november.

Med ovanlig inlevelseförmåga skildrar han skilda arbetsmiljöer i sina fotografier som sammantagna blir till en arbetets lovsång och han uppmanar andra att följa honom i spåren, att dokumentera den egna arbetsmiljön.

I en liten vacker volym som han döpt till ”Arbetsfotografier” skriver han bland annat:

”Arbete är värt att skildra med fotografins hjälp. Själva berättandet stärker självkänsla och sammanhållning. Några av bilderna i den här boken har tidigare visats i en utställning av bilder från min tid som järnvägsarbetare.

En arbetskamrat från den tiden såg dem och sade ´I bland har jag undrat vad jag gjort med alla år, vad det varit för mening med det just jag gjorde på järnvägen. Men när jag såg dina bilder var det som att få ett kvitto på att jag varit till nytta´.

En mer glädjande kommentar kan jag inte tänka mej”.

Jag förstår arbetskamratens kommentar. Bernt Lindgren lyckas nämligen fånga något av arbetets själ och mening i sina bilder. Högst sevärd utställning alltså.