Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 22:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/11/22/stockholmshusen-utrustas-med-porthandtag-av-kanda-konstnarer/

Epsteins STHLM

Stockholmshusen utrustas med porthandtag av kända konstnärer

Rätta artikel

Klart för avtäckning av konsten i de kommande Stockholmshusen.

Konstnären Dan Wolgers (till vänster) dörrhandtagsvariant på de kommande Stockholmshusen. En mängd återvunna handtag placerade på porten ...

... och Charlotte Gyllenhammars variant med två gjutna händer (vuxenhanden på bilden).

Charlotte Gyllenhammar berättar (i blåsten) om sitt verk vid avtäckningen på Stadshusets gård.

Konstnären Lena Cronqvist har gjort ett dörrhandtag i form av en avlång huskatt. Till vänster står bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh.

Det första, av de så kallade Stockholmshusen, stadens storsatsning på billiga men bra hyresbostäder, ska stå färdigt om cirka två år (kanske blir det första ett på Folkparksvägen i Solberga). Det kommer, liksom alla Stockholmshus, att vara utsmyckat med konstnärligt utformade dörrhandtag i portarna, skapade av någon av de tre kända konstnärerna Lena Cronqvist, Charlotte Gyllenhammar eller Dan Wolgers.

På en synnerligen blåsig stadshusgård avtäcktes de tre porthandtagsvarianterna i närvaro av konstnärerna, Lena Cronqvists långsmala huskattsliknande handtag, Charlotte Gyllenhammars porthandtag med en större hand upptill och en barnhand nedtill och Dan Wolgers lite vildare variant med en mängd återvunna porthandtag på och kring porten på både insidan och utsidan. Läckert faktiskt.

Det är de tre kommunala bostadsföretagen Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder som bygger Stockholmshusen. De blir billiga att bygga eftersom man göra stora upphandlingar. Kvalitén blir lika hög som i andra nybyggda hus, försäkrar bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh. Dessutom konstnärligt utsmyckade alltså.

Nästa år sätts spaden i marken. Sammanlagt har staden som mål att de tre kommunala bostadsbolagen fram till 2020 ska ha satt igång att bygga upp till 5 000 hyresrätter i så kallade Stockholmshus.