Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Kerstin Bernhards (1914-2004) bilder ställs ut på Nordiska museet

41

Jag fascinerades av porträttbilderna på Kerstin Bernhards (1914-2004) utställning som hade vernissage på Nordiska museet på torsdagen. I mittenraden ses exempelvis från vänster: Inga Tidblad, 1943, Kerstin Bernhards bror fysiologiprofessorn Carl Gustaf Bernhard, 1939, Viveca Lindfors 1943 och dansösen Elsa-Marianne von Rosen, 1951.

21

Men också stilsäkra modebilder visas på utställningen …

11… och reklambilder. På den här humoristiska bilden för Oscarias skor med s.k, taxklack 1962 fick Kerstin Bernhards egen hund vara med och posera med glimten i ögat.

51

I den här romantiska bilden av skådespelarna Sonja Wigert och Arnold Sjöstrand i Räkna de lyckliga stunderna blott från 1944 figurerar även betraktaren.

71

Intendent Jonas Hedberg invigde utställningen och berättade om de två böckerna med bilder av Kerstin Bernhard respektive  K W Gullers som samtidigt gavs ut av museet. Och han hade hittat en bild där de båda agerar tillsammans i färd med att öppna en vinflaska.

31

Fotohistorikern Eva Dahlman har skrivit innehållsrik inledning till Kerstin Bernhard-boken.

61

I samband med vernissagen delades också årets Gullers-stipendium ut av Jonas Hedberg till fotografen Anna Tärnhuvud.

Fascinerande att se ungdomsporträtten på de kända svenska skådespelarna Viveca Lindfors, Katie Rolfsen, Inga Tidblad och alla andra som fotografen Kerstin Bernhard (1914-2004) tog på 1940-talet.

Porträtten intar en betydande plats i den utställning som hade vernissage på Nordiska Museet på torsdagen. Den andra tyngdpunkten är lagd på reklambilder och modebilder. Allt lika formsäkert gjort. Annars är väl Kerstin Bernhard känd mest för sin matbilder, i synnerhet brödbilderna som resulterade i två böcker.

I samband med den sevärda utställningen passade Nordiska Museet på att ge ut del 2 och del 3 i sin lilla fotobokserie. Den första ägnades Tore Johnson, den andra Kerstin Bernhard, till vilken fotohistorikern Eva Dahlman har skrivit en lärorik text om fotografen.

Den tredje fotoboken ägnas legendaren K W Gullers (1916-1998) som skulle fyllt 100 år i år. I K W Gullers namn har museet också inrättat ett stipendium som delades ut i samband med vernissagen på Kerstin Bernhard-utställningen.

Årets stipendium gick till fotografen Anna Tärnhuvud. ”I sina projekt som samtidigt lyckas vara kargt realistiska och poetiskt färgade behandlar Tärnhuvud svåra och aktuella ämnen i dagens samhälle”, heter det bland annat i juryns motivering.