Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

John Arthurs och Lindas framtid i Sverige riskerar att krossas

41

John Arthur och Linda i tvåan i Bagarmossen …

21… och på väg till juristbyrån …

31

… för att förbereda överklagan av Migrationsverkets utvisningsbeslut gällande Linda.

Idag hälsade jag på min vän John Arthur Ekebert och hans älskade sambo Lydia Muthoni Mugi, Linda kallad, i deras trivsamma tvårummare i Bagarmossen.

De har varit ett par i ett och ett och ett halvt år och planerar att gifta sig. Men för en vecka sedan kom det tunga beskedet från Migrationsverket. Linda ska utvisas från Sverige.

Deras oro inför framtiden går inte att beskriva med ord.

Linda kom till Sverige från Kenya våren 2015 på flykt undan fruktansvärda övergrepp upprepade vid flera tillfällen av ett tungt kriminellt gäng. De hotade också att döda henne. Hon fruktade för sitt liv och sökte en fristad i Stockholm där hennes moster är verksam.

Av en händelse träffades John Arthur och Linda på 4:ans buss samma sommar och de blev ett par, ett mycket lyckligt par.

Jag träffade John Arthur första gången för snart fem är sedan när han ställde ut fotografier, starka porträtt på sina vänner från hemlöshetstiden. John Arthur levde i decennier i missbruk men lyckades ta sig ur sitt helvete och har sedan dess bland annat gett ut en bok, haft föreläsningar och stadsvandringar om hemlöshet och utanförskap.

Jag vågar knappast tänka på vad som skulle kunna ske med John Arthur och Linda om inte en överklagan får Migrationsverket att ändra sitt utvisningsbeslut. Jag håller tummarna för att så sker och för att John Arthur och Linda får fortsätta att vara ett lyckligt par i Sverige såsom de förtjänar.