Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 06:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/01/17/obelisken-pa-slottsbacken-monteras-ned-och-ersatts-av-en-ny/

Epsteins STHLM

Obelisken på Slottsbacken monteras ned och ersätts av en ny

Obelisken på Slottsbacken ...

... är i så dåligt skick ...

... att den måste monteras ned och ersättas av en ny.

På tisdagsförmiddagen inleddes arbetet med att mäta upp stenarna.

Obelisken på Slottsbacken är i så dåligt skick att den kommer att monteras ned under våren och ersättas av en ny likadan i huggen granit. De stenar som går att återanvända kommer att att infogas i den nya obelisken.

Den latinska texten på obelisken berättar att Gustav III skänkte den till Stockholms borgerskap för dess vakthållning under svensk-ryska kriget 1788-1790. Mässingsbokstäverna kommer att putsas blanka och sättas upp på den obelisken.

Det berättar projektledaren Malin Myrin på Statens fastighetsverk.

På tisdagsförmiddagen jobbade två män i en skylift med att mäta upp stenarna i obelisken som under fem års tid mer eller mindre kontinuerligt varit omgärdad av staket för att skydda allmänheten från eventuellt nedfallande stenflisor. Någon akut rasrisk har det inte varit frågan om.

Att det tagit så lång tid att påbörja arbetet med att åtgärda den illa medfarna obelisken beror på att staden och staden inte tidigare rett ut frågan om vem som haft ansvaret. Men nu har man alltså kommit överens om att det är staten.