Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-27 09:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/01/29/startskottet-for-digital-konst-i-stockholms-offentliga-rum/

EPSTEINS STOCKHOLM

Startskottet för digital konst i Stockholms offentliga rum

Vad tittar de på?

Jo, en filminstallation som hade premiär på söndagen vid mörkrets inbrott ...

... som ska pågå i sex veckor ...

... på Kulturhusets baksida mot Brunkebergstorg.

Filmen är gjord av det internationellt uppmärksammade konstnärsparet Hans Berg och Nathalie Djurberg (bilden). I mitten står Stockholm Konsts chef Mårten Castenfors som i invigningstalet sade att det här är inledningen på fler former av offentlig digital konst som kommer att visas  i Stockholms offentliga rum. Låter spännande.

Den Berlinbaserade duon, paret Nathalie Djurberg och Hans Berg är bland Sveriges internationellt mest uppmärksammade konstnärer.

När det mörknade på söndagseftermiddagen började deras runt sju-åtta minuter långa lätt absurda film med tillhörande ljud projiceras som en evigt pågående loop på väggen på Kulturhusets baksida mot Brunkebergstorg och det fortsätter de närmaste sex veckorna när skymningen fallit.

Stockholm Konsts chef Mårten förklarade i invigningstalet att det var startskottet på en ny form av konst i det offentliga rummet som förhoppningsvis ska få stockholmarna att stanna upp på så kallade ickeplatser i det offentliga rummet och ta del av konst på oväntade ställen.

Det tycker jag låter som en bra ambition. Staden Lyon i Frankrike lär ligga i framkant (som det heter) i den här genren. I Berlin där Nathalie Djurberg och Hans Berg är verksamma (i Kreuzberg) till vardags har man dock inte kommit lika långt.

”Där är det mer traditionellt med vanliga utställningar”, berättar Nathalie Djurberg.

Stockholm som mer framåt än Berlin när det gäller det konstnärliga uttrycket i det offentliga rummet. Det låter lika oväntat som hoppingivande,