Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 17:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/02/21/valbesokt-forhandstitt-i-hertha-hillfon-huset-pa-skeppsholmen/

Epsteins STHLM

Välbesökt förhandstitt i Hertha Hillfon-huset på Skeppsholmen

Ordföranden Eric Sjöström berättar ...

... inför ett hundratal medlemmar i vänföreningen Hertha Hillfons vänner...

... om den nya kulturmötesplatsen "Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen" som öppnar den 25 mars ...

... men som medlemmarna redan på tisdagskvällen fick en förhandstitt i. Ännu är dock inte skulpturerna på plats.

Jag tror det kommer att bli en fin oas på Skeppsholmen i Hertha Hillfons anda ...

... men visst hade det varit fantastiskt om vänföreningens ursprungliga planer hade lyckats nämligen att ordna ett Hertha Hillfon-museum ...

... i den unika miljön med alla skulpturer på plats i Mälarhöjden där hon bodde och verkade i alla år ...

... men man får vara glad för det som blir. Vänföreningen har gjort en stor kulturinsats.

Om en månad öppnar ”kulturmötesplatsen” ”Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen”, den första i sitt slag i stan som är döpt efter en kvinna, som ordförande Eric Sjöström i föreningen Hertha Hillfons vänner påpekade inför ett hundratal medlemmar som på tisdagskvällen fick ta sig en förhandstitt i ”Hertha Hillfon-huset” i det gamla badhuset, från början smedja, byggt på 1700-talet, längst ut på Skeppsholmen, Svensksundsvägen 21, inte långt från Djurgårdsfärjans tilläggsplats.

Ännu är den 130 kvadratmeter stora lokalen inte helt färdigrenoverad men tidsplanen håller och den 25 mars är det vernissage och gratis entré den dagen. Ett antal av de de 75 verk, av keramikern och skulptören Hertha Hillfon (1921-2013), som är i vänföreningens ägo kommer då att visas och ”alla besökare kommer att få en klump lera i handen”. Så småningom kommer också en ugn att installeras i lokalen så att leran kan brännas.

Förutom Hertha Hillfons verk kommer även andra konstnärers alster att visas, seminarier föreläsningar, kurser, litterära och musikaliska evenemang att arrangeras och en verkstad att inrättas dit förskolor, skolor och även allmänheten välkomnas att delta.

Personligen tror jag att det kommer att bli en fin liten kulturoas på Skeppsholmen, men det är klart att vänföreningens ursprungliga planer från 2014 på att ordna ett Hertha Hillfon-museum av hennes hem i Mälarhöjden på Sexstyversvägen, en sagolik tomt med fantastiska byggnader och hundratals skulpturer i trädgård och inomhus hade blivit en attraktion utan motsvarighet. Synd att staden inte nappade på den idén. Men man får vara glad för det som ska komma. Vänföreningen har gjort en megainsats. Hatten av!