Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 05:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/02/23/en-fjardedel-av-gallerian-har-rivits-utan-att-det-knappt-har-markts/

Epsteins STHLM

En fjärdedel av Gallerian har rivits utan att det knappt har märkts

Rätta artikel

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (s) var en av de sex i sammanhanget prominenta personerna som satte sitt handavtryck ...

... och skrev sin signatur i den platta som ska gjutas in i det nya bygget i Gallerian som startar nu ...

... sedan en fjärdedel rivits under det senaste året ...

... och han förklarade stolt att Stockholm nu är Europas snabbast växande huvudstad och att bara i City satsas mellan 30 och 60 miljarder kronor i fastighetsinvesteringar ...

... och så här kommer det att se ut när nybygget är klart 2019 ...

... och så här såg det ut i hörnet Regeringsgatan/Hamngatan innan rivningen ...

... och så här såg det ut från samma plats 1970 innan rivningarna av den gamla citybebyggelsen i området var helt klara och innan Gallerian började byggas ett par år senare.

På knappt ett år har en fjärdedel av Gallerian i hörnet av Hamngatan och Regeringsgatan rivits utan att det knappt har märkts. Nu startar bygget av den nya voluminösare fastigheten som ska ersätta den rivna. Även ett bostadshus med 32 hyresrätter uppförs. Under 2019 ska allt vara klart men redan till sommaren 2018 öppnar butikerna i nybygget.

I bitande nordanvind förrättades på torsdagen ett symboliskt ”första spadtag”. Sex i sammanhanget prominenta personer med stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert i spetsen fick ta på sig vita gummihandskar och sätta sina personliga handavtryck i en betongplatta som kommer att ingå i nybygget, ännu oklart var.

Redan om en månad öppnas de två nya hotellen At Six och Hobo och takrestaurangen Tak i den del av Gallerian som vetter mot Brunkebergstorg. När all om- och nybyggnad är klar är det tänkt att Gallerians tak till stora delar ska ha förvandlats till publik yta för stockholmarna att promenera omkring på

När jag nu för första gången ser den avrivna delen av kvarteret drabbas jag av en déjà vu-känsla från 1970 när de gamla husen längs vid Brunkebergstorg höll på att rivas för att ge plats åt det väldiga Galleriabygget som skulle komma några år senare. Och nu är det alltså dags att riva och bygga nytt igen. Husens omloppstider blir kortare och kortare.