Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/02/23/vi-bygger-15-nej-25-fler-bostader-an-miljonprogrammet/

Epsteins STHLM

"Vi bygger 15%, nej 25%, fler bostäder än miljonprogrammet"

Rätta artikel

Stockholms stads  "byggeneral" Jonas Claeson berättade på en presskonferens att bostadsbyggandet i staden överträffar prognoserna.

I stället för prognostiserade 6 000 påbörjade nya bostäder (bottenplattan gjuten) ...

... påbörjades  7 150 bostäder förra året ...

... och stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert korrigerade sitt påstående tidigare på dagen att byggtakten nu är 15 procent högre än under miljonprogrammets dagar. Rätt siffra ska var 25 procent högre än under miljonprogrammet.

”Vi bygger 15 procent fler bostäder per år än under miljonprogrammets dagar”, berättade stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert i samband med att han höll ett litet tal när bygget av den rivna delen av Gallerian startade på torsdagsförmiddagen (se blogginlägget ovan).

Två timmar senare på en presskonferens i Stadshuset justerade han upp siffran till 25 procent vilket en vaken journalist (Byggvärldens Anna Sjöström) påpekade.

Roger Mogert replikerade att han kanske var lite dålig i huvudräkning. När han kontrollerat sitt första uttalande visade det sig att byggtakten nu faktiskt överskrider miljonprogrammets (1965-1975) med 25 procent. Under miljonprogrammet påbörjades 5 700 bostäder om året i Stockholm. Förra året, 2016, påbörjades 7 150 bostäder (d.v.s. cirka 25 procent fler nu än då).

Påbörjade bostäder är dock inte detsamma som färdiga. År 2016 blev resultatet 4 818 färdigbyggda lägenheter en siffra som dock förväntas öka år från år i takt med att antalet påbörjade lägenheter successivt blir fler.

Många söker bostad. Det kan ta upp till sex år innan den unge bostadssökanden kan få en lägenhet i någon förort genom Bostadsförmedlingen om den sökande nu har råd med hyran. Roger Mogert trodde att den kötiden skulle kunna förkortas, kanske runt 2020, till ett eller ett och ett halvt år, ungefär som för tio år sedan.