Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 00:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/03/01/varfor-finns-ingen-ung-fotograf-i-husby-som-skildrar-livet-dar/

Epsteins STHLM

"Varför finns ingen ung fotograf i Husby som skildrar livet där"

Fotografen Micke Berg visade bilder och berättade på CFF (Centrum för fotografi) på onsdagskvällen. Den här är från ockupationen av kvarteret Mullvaden på Söder 1977/78 ...

... och den här från Baskien ...

... Stockholm ...

... fotografen Christer Strömholm (1918-2002) ...

... sonen Alex 1996 ...

... Moderna museet ...

... och Skogsnäskollektivet.

Alla som känner fotografen Micke Berg vet att han aldrig kompromissat när han med kameran dokumenterat verkligheten på sitt personligt poetiska sätt.

På onsdagskvällen visade han en mångfald bilder från sin långa karriär som fri fotograf och berättade i oefterhärmlig stil vid ett framträdande på CFF (Centrum för fotografi).

Micke Berg har aldrig haft ett fast jobb som fotograf. Han har sagt nej till erbjudanden han fått. Friheten att förverkliga sina egna drömmar har styrt honom vilket också kostat på. Ibland har han varit tvungen att sälja kameror eller byta till mindre bostad för att få det att gå ihop.

Han har rest världen runt och bott under olika perioder i till exempel Barcelona och Berlin. Nu bor han större delen av året på den grekiska ön Naxos. Berömda är bilderna han tog när han bodde i kvarteret Mullvaden på Söder 1977/78.

En personligt engagerad fotograf med Micke Bergs livsfilosofi är inte bara viktig som skildrare av verkligheten utan också som förebild och det var som han själv anade det när han på sitt lite slängiga sätt ställde frågan rätt ut i mörkret till publiken:

”Varför finns ingen ung dokumentärfotograf i Husby som skildrar livet där? Varför?

Vi kanske lever i en annan tid än på 70-talet när Micke Berg skildrade Mullvadenockupationen. Eller också finns det en ung fotograf i Husby som skildrar verkligheten utan att vi ännu sett bilderna. Jag hoppas det.

PS. Jag skrev några rader om Micke Berg i DN för 17 år sedan. Här är länken för den som eventuellt är intresserad.