Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 18:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/03/04/bagarmossens-viktiga-offentliga-rum-oppnas-upp-for-invanarna/

Epsteins STHLM

Bagarmossens viktiga offentliga rum öppnas upp för invånarna

Kulturpersonligheten och Bagarmossensbon Lars Farago ledde diskussionen om kultur och offentliga rum i Bagarmossens Folkets hus på fredagseftermiddagen ...

... där Anna Linell, en av Folkets hus två nya föreståndare,  berättade om de stora planerna för Folkets hus ...

... och bibliotekschefen Kristofer Gren (närmast i bild) berättade om de 99 000 besöken på biblioteket förra året ...

... och författaren Karl Nordlander berättade om hur den viktiga jympaträffpunkten Friskis&Svettis räddades  kvar i Skarpnäck efter nio veckors folkligt motstånd för några år sedan trots att ledningen hade bestämt att den skulle läggas ned ...

... och mellan diskussionsinläggen bjöds på högklassig musikunderhållning. Här är det Samuel Linderström på dragspel som framför en musikalisk berättelse från Sagan om ringen (i bakgrunden på denna och föregående bild Bagispirayan, nymålad graffiti av Christofer ”Stoffe” Blom förra helgen, se tidigare blogginlägg) ...

... och stadsdelsnämndens ordförande Ewa Larsson lovade att kämpa för mer resurser till det lokala så viktiga  kulturlivet ...

... och själv noterade jag när jag lämnade mötet att staden kanske bör satsa några kronor på att reparera den sargade skylten på torget i Bagarmossen.

Vikten av offentliga rum där människor känner sig välkomna och kan träffas och umgås är avgörande för känslan av hemhörighet och tillhörighet i samhället.

Så kanske man kort kan sammanfatta diskussionen (som varvades med musikinslag) på fredagseftermiddagen med ett trettiotal deltagare i Bagarmossens Folkets Hus på temat ”Min ort Bagarmossen/Linje 17”.

Och det ser i det avseendet hoppfullt ut för Bagarmossen.

Bagarmossens bibliotek, som ”glömdes bort” och inte fanns med bland alla andra bibliotek som prickades ut på en karta i broschyren Vårt Stockholm som staden nyligen skickade ut till hushållen, är i själva verket det mest besökta av stadens alla ”lokalbibliotek”. Förra året hade biblioteket rekordsiffror, 99 000 besök och 73 000 utlån, berättade bibliotekschefen Kristofer Gren.

Och Anna Linell, en av två nytillträdda Folket Hus-föreståndare, berättade engagerat om det pånyttfödda Folkets hus, som för bara ett år sedan var nedläggningshotat men efter nydaningen nu har ökade besökssiffror och sjuder av liv och har stora planer för framtiden.

Folkets hus har sökt 14 miljoner kronor från Boverket för att ljudisolera lokalerna så att man ha konserter även på kvällarna. I stora salen vill man också bygga läktare och allmänt renovera. Besked kommer i maj.

Men redan nu har Folkets Hus alltså trots nollbudget lyckats få till ett brett programutbud med filmvisningar, musikteater, dansföreställningar med mera, med mera, som exempelvis den omdiskuterade pjäsen Missionärerna som kommer att visas den 22 mars.

Och Ewa Larsson (mp) ordförande i den lokala stadsdelsnämnden lovade att kämpa mot ”finansen” för att få loss mer pengar  till det livsviktiga lokala kulturlivet även om hon tyckte sig kämpa lite i motvind. Så tolkade jag henne i alla fall.