Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Pettson, katten Findus och de övriga har flyttat in i Kulturhuset

13”Findus kolla in kossan”, tycks Pettson uppmana den storögda katten Findus …

41

… på Sven Nordqvists originalteckning (detaljutsnitt) som är en av många utställda på Kulturhusets nya interaktiva utställning ”Pettson & Co” …

141… som öppnar på lördagen och där barnen inbjuds att konkret avnjuta utställningen …

21

… som att låtsasköra en buss …

61

… kika in i Pettsons  hus …

91

… eller i hans verkstad …

131

… eller kolla in kossan (Mamma Mu?) som gungar och gungar.

När jag var liten var det Gösta Knutssons katter Pelle Svanslös, Maja Gräddnos, elaka Måns, Bill och Bull och de andra som väckte starka känslor vid sagoläsningen på kvällarna. Och elefanten Babar som förlorade sin mamma när den elaka jägaren sköt henne. Det var så sorgligt.

Yngre generationer är nog mer bekanta med Sven Nordqvists katt Findus och hans kompis gubben Pettson och deras liv på landet som det gestaltats i böcker, julkalendern i teve och dataspel. Och nu har de dessutom flyttat in i Kulturhuset på översta våningen.

Den interaktiva barn- och familjeutställningen där Sven Nordqvists bildvärld byggts upp (från början i Dunkers kulturhus i Helsingborg) öppnar på lördagen. Här kan de unga låtsasköra en buss, slå sig ned intill Pettson på en bänk, se kossan (Mamma Mu?) gunga, gå in i Pettsons verkstad, titta in i Sven Nordqvists arbetsrum o.s.v. medan medföljande vuxna kanske hellre studerar de många utställda, oerhört detaljrika, originalillustrationerna som pryder väggarna.

Vissa regler gäller: förhandsbeställning (för att det inte ska bli kökaos utanför ingången) antingen på nätet eller i kassan på Kulturhusets bottenvåning. Det kostar 40 kronor för vuxna. Unga upp t.o.m. 25 år går in gratis. Högst fyra barn per vuxen.