Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 21:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/03/17/martha-cooper-kultforklarad-fotograf-ar-i-stan-och-staller-ut-i-huddinge/

Epsteins STHLM

Fotografen Martha Cooper är själv på plats och ställer ut i Huddinge

Fotografen Martha Coopers bilder från det nedgångna New York i slutet av 1970-talet ...

... berättar om en svunnen tid när barnen lekte på egen hand på ödetomter och i rivningshus ...

... utan övervakande vuxna.

Martha Cooper, som själv är på plats, ställer ut bilderna på Fullersta gård i Huddinge och medverkar vid vernissagen lördagen den 18 mars.

Så här såg hon ut när hon tog bilderna som nu visas under titeln CityPlay ...  

... här på Fullersta gård några hundra meter från pendeltågsstationen.

Martha Cooper är kanske mest känd som skildrare av graffitikulturens framväxt från 1980-talets början och framåt. Många är också hennes fotografier som blivit förlagor till stora muralmålningar (bilden).

Den amerikanska fotografen Martha Cooper är kanske mest känd som som skildrare av graffiti- och hiphopkulturens framväxt i New York från det tidiga 1980-talet och framåt. Dessa hennes bilder resulterade bland annat i boken Subway Art, en slags graffitikulturens bibel.

Men redan åren innan, i slutet av 1970-talet, när hon jobbade på New York Post, strövade hon på lediga stunder runt bland rivningskåkarna och ödetomterna på Manhattan i den del som kallades the Alphabet City och fotograferade barnen som utan övervakande vuxna på egen hand tog det offentliga rummet i anspråk för sina emellanåt väl äventyrliga fria lekar.

Två ihopspikade brädlappar blev med lite fantasi ett flygplan, en kasserad soffa en koja, ett stolsben ett gevär, de övergivna hyreshusens tak var omtyckta lekplatser osv. Helt underbara bilder, medmänskliga och poetiska tidsdokument från en försvunnen tid, i en idag helgentrifierad del av New York, bilder som nu ställs ut på Fullersta gård, några hundra meter från Huddinges pendelstation.

Vid vernissagen av hennes utställning City Play, lördagen 18 mars, är Martha Cooper själv närvarande och samtalar med Tobias Barenthin Lindblad. Samtalet startar klockan 14. Utställningen pågår till 2 juli.