Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 22:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/03/21/vernissage-och-oppet-hus-i-hertha-hillfon-huset-pa-lordag-kl-12-16/

Epsteins STHLM

Vernissage och öppet hus i Hertha Hillfon-huset på lördag kl 12-16

"Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen" är namnet på "Hertha Hillfon-museet" som öppnar på lördag. Till höger står Eric Sjöström, ordförande i vänföreningen som jobbat hårt för att projektet skulle kunna realiseras.

Det här kvinnoansiktet är ett av de cirka trettio verk som visas på premiärutställningen ...

... som curerats av Peder Wolfbrandt och Calle Forsberg som här samtalar med Malena Wellander, chef på stället, ...

... och här ses "Kid" sittande i förgrunden och "Saga" kvinnoansikte i bakgrunden ...

... och här det rödglaserade "Solansiktet" ...

... och här är Jenny Lester Strååt som ska hjälpa besökarna att forma egna små lerskulpturer.

Konstnären Hertha Hillfons (1921-2012) sinnliga keramiska verk har äntligen fått ett eget offentligt hem, i gamla badhuset på Svensksundsvägen 21, längst ut på Skeppsholmen. På lördag 25 mars är det offentlig vernissage och öppet hus med gratis inträde för allmänheten.

Ett trettiotal av vänföreningens cirka nittio verk ingår i den första utställningen som har curerats av Hertha Hillfons brorson keramikern Calle Forsberg tillsammans med smeden och formgivaren Peder Wolfbrandt som under flera decennier assisterade Hertha Hillfon och byggde ställningarna som hennes verk infattades i.

Inga motiv var främmande för Hertha Hillfon. Hon formade till exempel leran till en blus, ett par jeans, en vetelängd, ett porträtt, en trädstam etc. Att gå runt i det 130 kvadratmeter stora, intima utställningsrummet är som komma in i en kreativ konstnärsateljé. Det gav mig ungefär samma sköna aha-upplevelse som första gången jag besökte Carl Eldh-museet i Bellevueparken.

Läs också: Välbesökt förhandstitt i Hertha Hillfon-huset på Skeppsholmen