Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-06 20:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/03/23/gotlandsk-korvhumor-pa-konstmassan-vid-telefonplan/

EPSTEINS STOCKHOLM

Gotländsk korvhumor på konstmässan vid Telefonplan

Visbykonstnärerna i Plattform Ankaret uppträder som korvförsäljare och korvfabrikanter ...

... i sin performance på konstmässan Supermarket 2017 i Svarta huset på Telefonplan som inleds i dag och pågår till och med söndag.

Visbykonstnärerna dansar korvbalett både på film och live på mässan ...

... och här är tre av dem: Pia Ingelse, Mervi Kekarainen och Kristina Frank ...

... och här några av konstmässans övriga aktörer. Dessa är från Carousel Institute of Arts, Chesterfield, Storbrittanien ... 

... och här en lite udda fågel som Kunstverien Familie Montez, Frankfurt am Main i Tyskland valt att ställa ut.

Sammanfattningsvis kan allt ovanstående och mycket mer beskådas på den oberoende konstmässan i Svarta huset vid Telefonplan från och med i dag och t.o.m. söndag.

Korvförsäljarna i båset i Svarta huset på Telefonplan är i själva verket inte riktiga utan förklädda konstnärer från Visby.

”Sausage can´t wait” kallar de sitt performanceprojekt som är helt i min smak. Humor och allvar går i varandra.

Korvfabriken, korvkiosken och den underhållande filmen som visar en korvdemonstration på Visbys gator och en underbar korvbalett och hur allt i samhället, inklusive Visby ringmur, mals ner till korv är ett humoristiskt men samtidigt samhällskritiskt inlägg i debatten som vänder sig bland annat mot gentrifieringen i staden som också hotar konstnärernas existensvillkor.

Det började med att konstnärer i Visby som hade ateljéer i kulturskolan i Visby hotades av uppsägning för att kommunen tänkte sälja huset till en privat aktör. Nu kanske det ändå inte blir så tack vare de kraftfulla protesterna.

Visbykonstnärerna, som också uppför sin korvbalett live, är ett av många se- och tänkvärda inslag som ingår i den stora oberoende konstmässan Supermarket 2017 som öppnar i dag vid Telefonplan och avslutas på söndag, förmodligen för sista gången i Svarta huset, som en gång var tänkt att bli Designens hus men som nu ska rivas i stället.