Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 19:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/03/23/ratt-bok-vann-kalle-assbring-vinnare-av-fotobokspriset-2017/

Epsteins STHLM

Rätt bok vann! Kalle Assbring vinnare av fotobokspriset 2017

Kalle Assbring (i glasögon) vann 2017 års pris för bästa fotobok ...

... för sin bok "Fadern, sonen och Göran" på Fotoboksgalan på Rival på onsdagskvällen ...

... en starkt berörande bok i text och bild om pappan Göran Assbring som mördades i ett bakhåll i Eritrea 1983 (på den här bilden från 1975 ur boken ses Kalle själv i Görans och mamma Ingelas famn) ...

... och på det här uppslaget ses Kalle Assbrings bild tagen 2009 i Asmara, Eritreas huvudstad.  Till  vänster ses Semainesh Kbrom med  sonen Mikael Abraham i famnen och sonen Yuran (döpt efter Göran Assbring) till höger. Hon fick som trettonåring uppgiften att ta hand om Göran Assbrings kropp efter mordet ... 

... och här en bild från boken tagen vid ett besök Kalle Assbring gjorde i februari 2001 hos Göran Assbrings vän Dawit Isaaks familj i Götbeborg ett drygt halvår innan Dawit Isaak (längst till höger i bild) fängslades i Eritrea. Bredvid Kalle Assbring i röd tröja sitter den då åttaårige Yuran (Göran) Isaak ...

... och här till sist ett uppslag med bilder från Eritrea tagna av Göran Assbring ur boken "I Eritrea" som gavs ut 1986, tre år efter Göran Assbring död, av Fotograficentrum på Bildförlaget Öppna Ögon.

Jag höll tummarna för fotografen Kalle Assbring innan årets fotobokprisgala startade på Rival på onsdagskvällen.

Också juryn tyckte som jag, visade det sig, och utsåg hans inträngande och berörande bok ”Fadern, sonen och Göran” som handlar om pappan, den framstående dokumentärfotografen Göran Assbring (1950-1983), som sköts ihjäl i en bil i ett bakhåll ute på den eritreanska landsbygden när han med sin kamera skildrade förhållanden under Eritreas befrielsekrig mot Etiopien.

Göran Assbring var vän med Dawit Isaak. Båda var engagerade i befrielsekampen. Ingen av dem kunde då ana vad som väntade Eritreas framtid i Isayas Afwerkis brutala enmansdiktatur.

I boken berättar Kalle Assbring att han var hemma hos familjen Isaak i Göteborg i februari 2001 och träffade Dawit som skulle komma att arresteras i september samma år och forfarande sitter fängslad. Dawits då åttaårige son var en av många eritreanska pojkar som döptes till Yoran efter Göran Assbring som betraktas som en nationalhjälte i Eritrea.

Kalle Assbring berättade också på fotoboksgalan att han, när han kom till Eritrea för att forska i omständigheterna kring faderns förtidiga död, fick möta hela regeringen, när det stod klart att han var Göran Assbrings son. Jag kunde inte hålla tårarna borta när jag lyssnade på Kalle Assbrings starka berättelse.

När han åker taxi i Stockholm och visar upp sin legitimation vid betalningen och det råkar vara en eritreansk chaufför så brukar denne säga ”varför sade du inte att du är Göran Assbrings son då skulle jag ha slagit av taxametern direkt”.

Trots alla Kalle Assbrings efterforskningar är det än idag oklart vem som är ansvarig för mordet på Göran Assbring, vilken av de rivaliserande befrielserörelserna som bär ansvaret.