Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-05 00:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/04/04/stadshusmoderaterna-vill-grava-ned-centralbron-for-10-12-miljarder-kr/

EPSTEINS STOCKHOLM

Stadshusmoderaterna vill gräva ned Centralbron för 10-12 miljarder kr

De moderata borgarråden Anna König Jerlmyr och Joakim Larsson presenterade på tisdagen sin idé att gräva ned Centralbron och förvandla Tegelbacken till en park ...

... i stället för som i dag en ogästvänlig trafiköken ...

...och förslaget innebär även att Riddarholmskanalen, i  dag avskuren, åter ...

... skulle bli en kanal som skiljer Gamla stan från Riddarholmen ... Illustration: Utopia Arkitekter

... och Emma Jonsteg, vd på Utopia, visade hur hon tänkt sig Centralens spårområdes övertäckning.

"Om vi vinner nästa val så genomför vi detta. Det är ett vallöfte", sade oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr, här tillsammans med kollegan Joakim Larsson.

Den lokala valrörelsen i Stockholm inleddes på tisdagen när moderaterna presenterade sitt förslag att gräva ned Centralbron i en tunnel och frigöra mark för bostäder, kontor och vistelse.

I moderaternas vision blir Tegelbacken ett trevligt, bilbefriat område, kallat Järnvägsparken. Dessutom öppnas Riddarholmskanalen igen efter att ha varit ett avskuret dike i årtionden.

Arkitektbyrån Utopia har på moderaternas uppdrag utformat förslaget ”ovan mark” medan konsultföretaget WSP har undersökt de tekniska möjligheterna att gräva ned Centralbron under marken.

De visionära bilderna utan dagens ”trafikspaghetti” och med nya bostäder, saluhall, cykelbro m.m. ser onekligen lockande ut.

Men det kostar också, någonstans mellan 10 och 12 miljarder kronor, ungefär som nya Slussen. En del är tänkt att finansieras med pengar från markförsäljningar.

-Om vi vinner nästa val så genomför vi detta. Det är ett vallöfte, sade oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr som tillsammans med kollegan Joakim Larsson och Utopia Arkitekters Emma Jonsteg och Johan Bengtsson presenterade visionen.